— Jeg har lurt fælt på hvilken type båt dette er, sier Berit Hortman.

Hun bor på Kongsgård II i Kristiansand, og har god utsikt over Topdalsfjorden og Varoddbroa.

- Spesiell

De siste dagene har det ligget et stort, blåmalt skip under Varoddbroa.

— Det er en veldig spesiell båt, påpeker Hortman, som tok kontakt med Fædrelandsvennen for å få mer informasjon om fartøyet.

Norskprodusert

Etter å ha undersøkt saken, kan vi fortelle at båten er 76 meter lang, 16 meter bred og 4,75 meter dyp.

Navnet er Stril Explorer, et skip på 3650 bruttotonn.

Båten er registrert på øya Isle of Man i Storbritannia, men er bygget på Westcon AS i Ølensvåg i Norge. Kapteinen skal være norsk.

Opererer ubåter

Skipet er offshoreskip, et skip som bistår boreinstallasjoner med ulike tjenester. I dette tilfellet har skipet som oppgave å bistå med undervannsarbeid, blant annet inspeksjon og installasjon av utstyr, rørledninger og likende.

Båten kan blant annet kunne operere flere ROVer, fjernstyrte, ubemannede ubåter, og har hangarer for disse.

Stril Explorer har lugarplass til 70 personer.

Kalibrerer utstyr

Ifølge havnevakta i Kristiansand ankom offshorefartøyet lørdag 3. mai. Det lå først lå til kai noen dager. Men de siste dagene har det ligget i Topdalsfjorden.

— Båten tester og kalibrerer utstyr og instrumenter. Den har ligget i fjorden i tre dager, forteller havneinspektør Ove Lid.

Kraftige motorer

Skipsrevyen.no har mer informasjon om skipet: Den har flere store kraner, blant annet ei 60 tonns stor kran, og et helikopterdekk.

Når det gjelder motorkraft kan Skipsrevyen opplyse følgende: "Skipet har dieselelektrisk fremdriftsmaskineri med 4 x CAT 3516 B dieselmotorer, hver med ytelse 1600 kW, 4 x Marelli generatorer hver på 1950 kW og to Schottel STP 1010 propellanlegg hver med ytelse på 1200 kW v/347 o/min."