De fire politikerne vil også ha omgjort bestemmelsen om å stenge nyfødtposten ved sykehuset i Arendal.

— Urovekkende

— Prosessen er elendig. Vårt fokus nå må være å stoppe den stengningen, og få en faglig prosess på det etterpå, sa Svein Harberg (H) da de fire stortingsrepresentantene fra fylket møtte ansatte og tillitsvalgte ved sykehuset i Arendal tidlig fredag morgen.

Bakgrunnen var bestemmelsen om å stenge nyfødtavdelingen ved sykehuset i Arendal, som direktør Jan Roger Olsen nylig fattet.

Som ventet gikk både Freddy de Ruiter (Ap) og Ingebjørg Godskesen (Frp) langt i å kritisere sykehusdirektør Jan Roger Olsen. Men også Svein Harberg og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) var svært kritiske.

— Det er opprørende at prosessene er så dårlige. Vi aksepterer funksjonsfordelinger, men det er vel mye som flyttes til Kristiansand. Og det er urovekkende at det skjer over natten, sa Ropstad. Han sa ikke at Olsen må vekk, men sa at sykehuset hadde dårlig styre og ledelse, og at han ikke hadde tillit til dem.

- Bør ikke få flere sjanser

Harberg gikk så enda lenger.

— Direktøren bør ikke få flere sjanser. Sykehuset mangler ledelse, sa han.

Freddy de Ruiter tok initiativ til møtet.

— Vi må finne felles strategi. Vi kan ikke leve med at store deler av Aust-Agders befolkning får dårligere fødetilbud. Det blir mer utrygt å føde. Det er realitetene. Det er sykehusledelsen, med god hjelp av fylkeslegen som ødelegger et tilbud, sa han om nedleggelsen av nyfødtavdelingen.

Stortingspolitikerne møtte de sykehusansatte klokken 7.30fredag morgen. Tidspunktet hindret ikke å fylle auditoriet med opprørteansatte. De føler det dypt urettferdig at Norges 12. største fødested skalmistet en så viktig funksjon som en nyfødtavdeling er.

- Trenger oss

— Våre kvalitetsindikatorer er likegode som ved sykehuset i Kristiansand. Jeg har jobbet 20 år på prestisjetungesykehus i USA, og kan med hånden på hjerte si at kvaliteten her i Arendal erhelt topp, hevder avdelingsoverlege ved fødeavdelingen, Ole Georg Torjusen.

Han og flere andre pekte på at dersom Arendal mistetnyfødtposten, så ble det et dårligere tilbud til de fødende og de nyfødte.

— Det er ikke alltid man vet påforhånd at det er en risikofødsel, og kan sende dem til et annet sykehus. Inatt hadde vi det som skulle være et normalt keisersnitt. Like før måtteanestesilegen på annet oppdrag. barnet som ble født var nesten helt livløst,men det gikk bra. Vi hadde barnelege der, og det viser at vi trengs. Alleoppgaver kan ikke legges på anestesilegene, sa avdelingsoverlegen.

Saken blir oppdatert.