— Visjonen har hele tiden vært å normalisere psykisk helse, og å snakke om livstemaer i et talkshow-format, sier Karl Erik Karlsen, som er psykiater, overlege og avdelingsleder for Avdeling for barn og unges psykiske helse (Abup) på Sørlandet sykehus.

I 2005 oppsto det et noe uvanlig konsept på Sørlandet sykehus i Kristiansand. Noe liknende var aldri før blitt gjennomført i Norge: Et talkshow om psykisk helse. 10 år etter oppstarten er det fortsatt landets eneste sykehustalkshow.

— Det startet med en spøk i kantina mellom meg og Anne-Lene Brattvåg, som da var assistentlege, forteller Karlsen.

— Jeg sa til henne: Du likner litt på Anne Lindmo i NRK. Skal vi ikke starte et talkshow, der vi snakker om psykisk helse?

«Nesten Helg»

De to, som begge liker talkshow, drodlet fram et konsept som inneholdt gjester bestående av fagfolk og brukere av psykiske helsetjenester. Det ble snekret et podium av paller, og de ansatte på sykehuset ble invitert til show og hjemmebakte kaker, kaffe og brus i foajeen hos Abup.

Bandet "Fred og Uro", bestående av Karl Erik Karlsen, fiolinist Pål Svendsberget og Kjetil Høyer Jonassen på keyboard under jubileumsshowet. Foto: Thomas Hegna

— Navnet på talkshowet ble «Nesten Helg», fordi vi skulle arrangere showet på fredager, like etter arbeidstid, forklarer kommunikasjonsrådgiver Gro Anita Kåsa Poulsen, som har vært med i kulissene fra begynnelsen.

En snakkis

Talkshowet, med eget husband, ble fort en snakkis på sykehuset.

Fra onsdagens "Nesten Helg" på Kick i Kristiansand, der mellom 200 og 300 mennesker møtte opp for å få med seg jubileumsshowet. Foto: Thomas Hegna

— Temaene som er tatt opp har blant annet vært spiseforstyrrelser, selvskading, selvmord, livet fra vugge til grav, seksualitet, depresjon og angst, forteller Poulsen.

Opprinnelig var målgruppen kolleger på sykehuset. Nå er scenen flyttet til sentrum, og målgruppen er blitt folk flest.

— Viktig folkehelsearbeid

«Nesten Helg» har de siste årene fått et større publikum på utestedet Kick i sentrum av Kristiansand. Under hvert av talkshowene fylles salen i snitt med mellom 150 og 300 publikummere. En del av disse er en fast, trofast kjerne av mennesker med spesiell interesse for tematikken.

På scenen forteller brukere av psykiske helsetilbud sine livshistorier, mens fagfolk supplerer med kunnskap om det aktuelle temaet.

Det har blitt arrangert mellom seks og åtte talkshow årlig gjennom 10 år.

De fleste av dem som har vært fødselshjelpere og jobbet med talkshowet disse ti årene ble kalt fram på scenen på Kick onsdag. Fra venstre: Jannicke Svardal, André Smitt-Ingebrettsen, Gro Anita Kåsa Poulsen, Ingrid Kristine Hasund, Agnes-Margrethe Bjorvand, Rolf Rohde, Bjørn Enes, Laura Christina Brøvig Vallenes, Anne-Lene Brattvåg og Karl Erik Karlsen. Foto: Thomas Hegna

— Dette er viktig folkehelsearbeid. Halvparten av alle innbyggere i Norge vil på et eller annet tidspunkt i livet få en psykisk lidelse, som for eksempel en depresjon. Derfor ønsker vi å bygge ned fordommer, slik at folk forstår at det ikke er så uvanlig å slite psykisk, sier Karlsen.

- Men er det oppgaven til et offentlig sykehus å drive med talkshow?

— Vi har stor støtte i ledelsen, og vi opplever en stolthet over at vi kan formidle psykisk helsestoff på en moderne måte.

Jubileumsshow

Onsdag kveld ble det arrangert jubileumsshow på Kick i Kristiansand, i anledning jubileet. Mellom 200 og 300 mennesker møtte opp.

— Temaet var «Gje meg handa di». Det handlet om hvilke hender vi trenger i livskampen, forteller Karlsen.

Rundt 200 mennesker var til stede på Kick i Kristiansand onsdag, da talkshowet markerte 10 års jubileum. Fra venstre: Borghild Spiten Mathisen, leder for Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse (LPP) i Vest-Agder, Heidi Ranvik Jensen, psykiater ved RVTS Sør, Tina Øvland, bruker av psykiske helsetjenester gjennom mange år, og talkshowvert Karl Erik Karlsen. Foto: Thomas Hegna

Hovedgjesten var Tina Øvland. Hun har vært innlagt på sykehus over 100 ganger på grunn av spiseforstyrrelser og selvskading. Øvland bor nå i egen leilighet, jobber på en dyreklinikk og driver med sprangridning. Før var hun omgitt av mennesker som hun karakteriserer som «energivampyrer». Nå sier Øvland at hun er omgitt av mennesker som gir henne noe.

— Det er et under at Tina lever og at hun har det relativt bra. Historien hennes gjør et veldig inntrykk på meg. Selv om jeg er en erfaren psykiater, er det alltid spesielt å få høre såpass sterke historier. Dette handler om mennesker som, på tross av hva de har gjennomgått, har fått et fotfeste i livet som bærer, sier Karlsen.

- Hvordan er det å markere tiårsjubileum?

— Det er veldig fint. Det er flott at vi har formidlet sterke og viktige historier til et stort og trofast publikum i Kristiansand, som ikke er sensasjonshungrige. De ønsker ikke lett underholdning, men alvor formidlet på en underholdende måte.

Kommunikasjonsrådgiver Gro Anita Kåsa Poulsen og Abup-leder Karl Erik Karlsen foran noen av plakatene som gjennom årene er brukt til å reklamere for talkshowet "Nesten Helg". Foto: Tormod Flem Vegge

Om pårørende

Også Borghild Spiten Mathisen, leder for Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse (LPP) i Vest-Agder, var gjest onsdag. Sønnen til Mathiesen, som hadde psykiske problemer, tok livet sitt på Sørlandet sykehus i 2011. — Det er kjempeviktig at helsevesenet tar vare på pårørende. Pårørende er ikke bare mor og far, men også brødre, søstre og venner. Det er ekstra viktig å ta vare på søsken. Hvis ikke søsken får oppfølging etter at for eksempel en bror eller søster har tatt selvmord, kan de få psykiske problemer som de kan slite med resten av livet, sier Mathiesen.

Tv-sendinger

«Nesten Helg» er nå videreutviklet til også å omfatte et tv-program, som har fått navnet «Helsestudio 1». Programmet, som startet opp høsten i 2014, produseres hos Abup i Kristiansand og publiseres via TV-Agder på kabelnettet og Rikstv i Vest- og Aust-Agder. Sendingene varer i mellom 30 og 40 minutter.

Tuva Vestad fra Dokufilm har ansvar for innspillingen av "Helsestudio 1". Til høyre sitter produsent Gro Anita Kåsa Poulsen. Foto: Torstein Øen

— Dette er en videreføring av «Nesten Helg». Vi bruker det samme konseptet i en tv-sammenheng, i vårt eget studio. Den gode samtalen står i fokus, og blant andre fagpersonell fra Abup eller andre samarbeidspartnere deltar, opplyser Gro Anita Kåsa Poulsen, som er produsent for «Helsestudio 1».

Hun og programleder Karl Erik Karlsen har på sikt ambisjoner om å nå hele helse-Norge med sine tv-sendinger, gjerne hele Norges befolkning.

— Vi mener at vi leverer et bra produkt, som kan og bør sees av flere mennesker. Det er kjempeviktig med forebyggende opplysningsarbeid, for å unngå tabuer og justere oppfatningen av psykisk helse, understreker Poulsen.

Forrige uke var det ny innspilling av tv-programmet "Helsestudio 1". Programleder Karl Erik Karlsen intervjuer her Monica Modalen (til venstre) og Maria Løland Jacobsen i forbindelse med et prosjekt som handler om pårørendearbeid innenfor rusfeltet. Foto: Torstein Øen

— Sørlendinger er åpne

Både talkshowet «Nesten Helg» og «Helsestudio 1» er basert på at gjestene er åpne med livene sine. Det er imidlertid ikke så lett å kartlegge effekten - om disse arenaene har skapt mer åpenhet om psykisk helse.

— Vi har ikke klart å måle om dette har skapt større åpenhet, sier Karlsen.

- Etter 10 år med dette talkshowet, opplever du sørlendinger som åpne?

— Det er stort sett sørlendinger som står fram i showet. Jeg tror sørlendinger er mer åpne enn det mytene vil ha det til, mener talkshowverten.

- Talkshowet bidrar til å alminneliggjøre psykiatrien

Jan Roger Olsen er så å si fast inventar på «Nesten Helg».

Jan Roger Olsen, administrerende direktør på Sørlandet sykehus. Foto: Tore André Baardsen

— Når jeg har anledning, og ikke er på reise eller andre ting, prioriterer jeg dette arrangementet, forteller Jan Roger Olsen, administrerende direktør på Sørlandet sykehus.

Han synes «Nesten Helg» er et spennende konsept.

— Aktuelle og alvorlige temaer blir presentert på en måte som er opplysende både for fagfolk - og for meg, sier Olsen, og poengterer at «Nesten Helg» er Norges eneste sykehustalkshow.

- Tror du talkshowet, og tv-programmet, har skapt mer åpenhet om psykisk helse?

— Det er jo et begrenset publikum. Men jeg tror dette er med på å alminneliggjøre, øke kompetansen og bedre innsynet i psykiatrien, både som fag og som problemstilling i samfunnet, sier direktøren.

Han skryter av det han karakteriserer som et nytenkende konsept, som har fokus på psykiatri som fag.