— Vi er i fyr og flamme og danser på kontoret. Dette er vanvittig stort, sier Jørn Wichne Pedersen fra Mandal til Aftenposten.

Han er leder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond, som er organisasjonen bak videoen.

  • Se videoen i vinduet over.

Vinnervideoen har tittelen «Save Africa – gone wrong» og er en parodi på bistandsbransjens innsamlingskampanjer. Den er sett mer enn 700.000 ganger på YouTube.

Angriper stereotypier

Pedersen forteller at de ved å bruke humor og satire har forsøkt å få folk til å reflektere selv, fremfor å fortelle hva man skal mene.

— Jeg håper vi har fått folk til å tenke over de farlige stereotypier som ofte blir brukt i slike videoer. Mange innsamlingsvideoer gjør mer skade enn gagn. Forenklende halvsannheter skaper inntrykk av at det viktigste, ja kanskje de eneste vi kan gjøre, er å sende mer penger, sier Pedersen.

- Fremstiller fattige som passive

Nettstedet TED har som mål å spre ideer ved hjelp av foredrag og videosnutter. Den norske videoen er i kategorien «Ads worth spreading» kåret til en av de ti beste videoannonsene i 2013. Pedersen reiser lørdag til Whistler, Canada for å motta prisen på TED 2014-konferansen. Han håper å få inspirasjon til nye videoer som kan endre folks syn på verdens fattige.

— Innsamlingsvideoene framstiller ofte fattige mennesker som passive, uten evner eller ønsker om å gjøre sitt eget land til et bedre sted å bo i. Det gjør at vi setter et kunstig skille mellom oss og dem, hvor vi er heltene og de er passive ofre. Vi er selvfølgelig ikke motstandere av bistand, men vi trenger mer fokus på hvordan fattige folk kan tjene penger selv, gjennom turisme, salg av landbruksvarer og bærekraftige investeringer.