KRISTIANSAND: — Vi ville være litt fargerike, sa Emilie Langeland Nielsen i 9. trinn. Sammen med Ada Stray Homme, Anita Bjerland og Renate Bjerland hadde hun laget crispy chicken med makaronisalat og hjemmelaget søtsur chilisaus. Det er populært på Hawaii, opplyste 14-åringene i hjemmelagede bastskjørt. De hadde sjekket med ei tante på stillehavsøya.
Selv om fjærkreet endte upremiert, oppnådde lagets sitronlimonade en ekstraordinær pris.
— Dette er en limonade som ligger himmelhøyt over alle andre jeg har smakt, mente Rune Kaarbø, daglig leder ved Bakgården, som sammen med Unni Risdal, kokk ved produksjonskjøkkenet til Arendal kommune, var dommere.
Teller med i standpunkt
På Møvig deltar alle niendeklassinger. Og siden Mat og helse er avgangsfag i niende, teller det med i standpunktkarakteren.
— Det er en viktig dag for elevene, hvisket faglærer Iris Marie Sinnes mens alvorstunge kokker tok oppstilling. Både de kulinariske prestasjoner og presentasjonen skal vurderes. Hun tror også tiltaket kan være med å skape en god elev-lærer-relasjon. Sammen med kollegaene Lene Christin Nævisdal og Hilde Øslebye var de rundt for å bedømme resultatene på alle de 24 standsene.
Også rektor Marit Faanes er fornøyd med Kokkekampen, som skolen har arrangert i et par år.
— Elevene legger sjela si i det, både i maten og det kulturelle rundt. Oppgaven er fin i og med at elevene kan bidra med forskjellige ting, gjennomføringen av praktisk arbeid, få et synlig produkt og en umiddelbar respons, sier hun.
Fra bunnen av
Hulapikene var ikke de eneste med eksotisk meny. Ved siden av det italienske kjøkken, var det tikka masala fra India, sushi fra Japan og humus fra Midtøsten. Men noen hadde også satset på norsk bondekost.
— Typisk norsk, det følte vi var best, sa Elise Haga, som sammen med Charlotte Solås, Solveig Torheim Bergum og Malin Håland hadde laget kjøttkaker i brunsaus og kålstuing. «Alt laget fra bunnen av», bedyret laget, kledd i kofte, forkle og skaut på hodet.
— Det smaker bedre enn det du kjøper ferdig, hevdet Charlotte Solås og ble belønnet med sølv.
Gullet gikk til Bård Johan Kristiansen, Matthias Nordfjord Løvhaug, Kristian Myhre og Eirik Berstad Pettersen for en fantastisk oppdekning, orrhane de selv hadde skutt og en sjokoladekake formet som en fisk. «Gjennomført», ifølge dommerduoen.