- Dette skulle ha vært på alle skoler, mener Unni Risdal og Rune Kaarbø om Kokkekampen på Møvig skole, og stilte gratis som dommere. Her tester de kremet fiskesuppe og focciabrød laget av Johanne Kleppe (f.v.), Karine Emilie Dahlum, Sofie Bjerland og Emilie Sørsdal. Til dessert serverte laget pavalovakake med friske jordbær. Perfekt som 17. mai-meny, ifølge jentene i sydvest og oljehyre. Foto: Inger M. Witteveen
Kjøttkaker i brun saus, en nesten uslåelig kombinasjon. Det ble 2. premie for norsk bondekost. Fra venstre Charlotte Solås, Solveig Torheim Bergum, Malin Håland og Elise Haga. Foto: Inger M. Witteveen
- Jentene har laget det meste, men ikke si noe om det, ber Leon Miftari (f.v.), som er på lag med Aleksander Nilssen, Rand Al-Khazargi, Mathilde Søberg og Christine Abildsnes. De har kledd seg ut som brannmenn i tilfelle chilibrann. Det er kanskje nødvendig når de serverte grillspyd med chilidipp som forrett og kyllingsuppe med chili som hovedrett. Foto: Inger M. Witteveen
Oscar Schiøtz Smith (f.v.), Herman Harv, Simen Pedersen, Jørgen Flemmen Holum serverte indrefilet i rødvinssaus og fløtegratinerte poteter. Til dessert var det fruktsalat i krem blandet med sjokoladebiter, dandert i uthulet appelsinskall. Foto: Inger M. Witteveen
Forrett bestående av kamskjell og reker i saus. Fiskesuppe med selvfisket torsk og laks til hovedrett. Ole Corrigan (t.v.) hadde stått for både fiske og dykking. De øvrige på laget er Kristian Hægeland, Ruben Andersen og Ruben Aaneland. Foto: Inger M. Witteveen

KRISTIANSAND: — Vi ville være litt fargerike, sa Emilie Langeland Nielsen i 9. trinn. Sammen med Ada Stray Homme, Anita Bjerland og Renate Bjerland hadde hun laget crispy chicken med makaronisalat og hjemmelaget søtsur chilisaus. Det er populært på Hawaii, opplyste 14-åringene i hjemmelagede bastskjørt. De hadde sjekket med ei tante på stillehavsøya.

Selv om fjærkreet endte upremiert, oppnådde lagets sitronlimonade en ekstraordinær pris.

— Dette er en limonade som ligger himmelhøyt over alle andre jeg har smakt, mente Rune Kaarbø, daglig leder ved Bakgården, som sammen med Unni Risdal, kokk ved produksjonskjøkkenet til Arendal kommune, var dommere.

Teller med i standpunkt

På Møvig deltar alle niendeklassinger. Og siden Mat og helse er avgangsfag i niende, teller det med i standpunktkarakteren.

Faget Mat og helse på 9. årstrinn er avgangsfag. Elevenes innsats i kokkekampen teller med i standpunktkarakteren på Møvig skole. Det blir mange smaksprøver for faglærerne Iris Marie Sinnes (f.v.), Lene Christin Nævisdal og Hilde Øslebye. Foto: Inger M. Witteveen

— Det er en viktig dag for elevene, hvisket faglærer Iris Marie Sinnes mens alvorstunge kokker tok oppstilling. Både de kulinariske prestasjoner og presentasjonen skal vurderes. Hun tror også tiltaket kan være med å skape en god elev-lærer-relasjon. Sammen med kollegaene Lene Christin Nævisdal og Hilde Øslebye var de rundt for å bedømme resultatene på alle de 24 standsene.

Rektor ved Møvig skole, Marit Faanes, mener det er viktig å løfte frem praktiske yrker. Foto: Inger M. Witteveen

Også rektor Marit Faanes er fornøyd med Kokkekampen, som skolen har arrangert i et par år.

— Elevene legger sjela si i det, både i maten og det kulturelle rundt. Oppgaven er fin i og med at elevene kan bidra med forskjellige ting, gjennomføringen av praktisk arbeid, få et synlig produkt og en umiddelbar respons, sier hun.

Fra bunnen av

Hulapikene var ikke de eneste med eksotisk meny. Ved siden av det italienske kjøkken, var det tikka masala fra India, sushi fra Japan og humus fra Midtøsten. Men noen hadde også satset på norsk bondekost.

— Typisk norsk, det følte vi var best, sa Elise Haga, som sammen med Charlotte Solås, Solveig Torheim Bergum og Malin Håland hadde laget kjøttkaker i brunsaus og kålstuing. «Alt laget fra bunnen av», bedyret laget, kledd i kofte, forkle og skaut på hodet.

— Det smaker bedre enn det du kjøper ferdig, hevdet Charlotte Solås og ble belønnet med sølv.

Jaktlaget fikk gull for pepret orrfugl (ikke med hagl). Fra venstre Bård Johan Kristiansen, Matthias Nordfjord Løvhaug, Kristian Myhre og Eirik Berstad Pettersen. Foto: Inger M. Witteveen

Gullet gikk til Bård Johan Kristiansen, Matthias Nordfjord Løvhaug, Kristian Myhre og Eirik Berstad Pettersen for en fantastisk oppdekning, orrhane de selv hadde skutt og en sjokoladekake formet som en fisk. «Gjennomført», ifølge dommerduoen.