I løpet av ti dager i februar i fjor pågrep og siktet politiet i Agder til sammen 27 personer for salg og kjøp i en av de mest omfattende narkotikasakene landsdelen har hatt.

Denne uken går straffesaken mot en 26-åring og en 22-åring i Kristiansand tingrett. Påtalemyndigheten mener eldstemann var sjef og oppdragsgiver for yngstemann.

Da den tiltalte 22-åringen var i Oslo for hente rundt to kilo hasj, ble han avlyttet av politiet. Dette ble funnet i ryggsekken hans da han ble pågrepet tilbake på Rutebilstasjonen i Kristiansand. Foto: Politiet

26-åringen var prøvemedlem i motorsykkelklubben Mongols. 22-åringen var nederst på rangstigen i klubben som supporter i et crew, også kjent som «kriminelle løpegutter».Han har erkjent å ha solgte vel 800 gram hasj til elleve personer i distriktet, deriblant en person som skulle selge stoffet videre.

— Jeg har solgt hasj, men ikke i regi av en mc-klubb. Jeg har gjort det på egen hånd, sa 22-åringen i retten tirsdag.

Eldstemann nekter for å ha noe med salget å gjøre.

Avlyttet samtaler og sms-er

Helt sentralt i saken står politiets avlytting av de tiltaltes mobiler.

— Avlyttingen har ledet oss til kjøpere som igjen har avgitt forklaring til politiet og som vil bli ført for retten som vitner. De må forklare hvem de har handlet narkotikaen av og hvem de har inntrykk av har stått bak, sier aktor, politiadvokat Jørgen Henriksen til Fædrelandsvennen.

Totalt er sju personer dømt for å ha kjøpt hasj av de tiltalte. Fire personer har fått bøter, mens to har uoppgjorte saker.

Opprullingen startet da 22-åringen ble pågrepet i april 2012. Hos ham fant politiet både hasj, en digitalvekt og et par tusen kroner.

I oktober samme år slo politiet til igjen mot mannen. De fant en rekke effekter fra Mongols, hasj, og et våpen. Med rettens godkjennelse startet de direkte avlytting av sms-er og samtaler via 22-åringens teleoperatør.

Informasjon herfra førte til at 26-åringens telefon også ble avlyttet. Samme metode ble brukt mot en tredje person, som også var medlem av Mongols. Saken mot ham er henlagt.

Hentet hasj i Oslo

Da 22-åringen i januar i fjor var i Oslo for å hente en ny ladning stoff ble han avlyttet av politiet. Han ble pågrepet på rutebilstasjonen i Kristiansand med to kilo hasj i ryggsekken.

Mannen har avvist at avlyttingen indikerer at hans medtiltalte var oppdragsgiveren. I en av samtalene får en hasjkunde beskjed om at 22-åringen først må opp til stedet han bodde sammen med 26-åringen «for å sjekke prisen». I retten hevdet han at dette ikke handlet om narkotika, men om salg av anabole steroider, som på dette tidspunktet var lovlig å kjøpe.

«Jeg må snakke med sjefen min først», sier han til en annen utålmodig kunde i en avlyttet samtale.

— Det var bare noe jeg sa, hevdet han i retten.

Avviser at han var sjef

I sin forklaring benektet 26-åringen at han ga salgsoppdrag til sin yngre kamerat.

— Det er galskap, jeg er bare min egen sjef, sa han.

Han mente hans og klubbens navn var trukket inn saken fordi 22-åringen ønsket å skape frykt blant dem han solgte narkotika til.

Politiet i Agder har hevdet at Mongols er oppløst, mye takket være deres innsats mot dem. Dette bekreftet også 26-åringen da han vitnet.

— Det er noe jeg vet konkret at de la ned. De gjorde det mens jeg var i fengsel i 2013. Politiet var ivrig etter å ta dem da de fikk beskjed av kommunen om å legge den ned, sa han.

I likhet med sin medtiltalte er han flere ganger dømt tidligere, blant annet for ran, vold og trusler.