— Vi svir vel av mellom 150.000 og 200.000 kroner i overtid for å ha mange patruljer på veiene i påska, sier Øystein Krogstad, distriktsleder for Utrykningspolitiet (UP) i Agder og Rogaland.

Fredag starter påskeutfarten, og hundrevis av sørlendinger setter kursen mot hyttene sine i fjellet.

Råkjørerne aktive

Men selv om det er ferie, er det alltid noen som har dårligere tid enn andre når de er på vei til feriedestinasjonene sine.

UP er klare til å hanke inn fartssyndere i påska. Her er betjentene Terje Legreid (til venstre) og Terje Melhus i gang med kontroll. Bildet er et arkivbilde. Foto: Torstein Øen

— Det forunderlige er at folk vet at vi er på plass langs veiene. Likevel er det alltid noen som kjører for fort. Jeg skjønner ikke hvorfor folk ikke kan holde fartsgrensa, slik at de kommer trygt fram, påpeker distriktslederen.- Vår oppgave er å luke ut dem som gjør trafikken usikre for alle andre. Men det hadde jo vært mye bedre om bilistene hadde brukt penger på påskegodt og blomster til kona enn til ei bot, fortsetter han.

100-150 bøter

UP skriver vanligvis ut mellom 100 og 150 bøter i påska. I tillegg beslaglegges det mellom fem og 10 førerkort. Bilistene som mister førerkortet får mellom 10.000 og 20.000 kroner i bot. Dermed får statskassa flere hundre tusen kroner i inntekter.

— Det mest fantastiske påskeresultatet hadde vært null drepte, null hardt skadde, null førerkortbeslag og null forelegg, drømmer Krogstad.

Her står de

I påska er UP spredt langs flere veier på Sørlandet.

— Vi står på E 39, E 18, riksvei ni og langs veiene til Gautefall og Vrådal. Vi vet at det erfaringsmessig er mye trafikk på E 39 og E 18, og der kommer vi til å være i påska, sier distriktslederen.

UP er på plass langs sørlandsveiene hele påska, også når det er påskehjemfart.