Alf Erik Andersen fotografert i sommerlige omgivelser i Søgne i fjor. Hans parti, Frp, vil gi bort varaordføreren til den som sikrer borgelig flertall. Alf Erik Andersen fotografert i sommerlige omgivelser i Søgne i fjor. Hans parti, Frp, vil gi bort varaordføreren til den som sikrer borgelig flertall. Foto: Jarle R. Martinsen

Varaordføreren er lokkemat

Begge fløyene i mandalspolitikken har varaordføreren som lokkemat overfor småpartiene.

— Det er ingen stor hemmelig at det er vervet som varaordfører som vi kan bruke som kort i forhandlingene med det partiet som havner i vippeposisjon. Det vil si det partiet som kan avgjøre om det blir rødt eller blått flertall i den neste perioden og hvem som får ordføreren.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Det sier ordførerkandidat for Frp i Mandal, Alf Erik Andersen.

Tilbudt varaordføreren

Konkret vet Fædrelandsvennen at Venstre er tilbudt varaordfører-vervet om de støtter Frp og Høyre - og dermed Andersen som ordfører.

- Alt avhenger av valgresultatet i kveld, sier Andersen som ikke vil bekrefte forhandlinger.

På den andre siden sier Even Tronstad Sagebakken, Aps ordførerkandidat, at han kjenner til spillet om varaordfører-vervet.

- Men vi synes det er for tidlig å forhandle om slikt før vi vet utfallet av valget, sier han.

Men han sier samtidig at også de er villige til å forhandle med andre partier om varaordføreren så lenge de får flertallsstøtte.

KrF støtter Ap

KrF har gjennom valgkampen temmelig tydelig signalisert at de vil samarbeide med Ap fordi partiene er så enige om å beholde eiendomsskatten.

Også SV får Aps støtte, det bekrefter listetopp Morten Ekeland. Legger man dagens bystyre til grunn har denne grupperingen da 14 representanter. De må ha minst 18 stemmer for å få flertall.

Ingvild Wetrhus Thorsvik, Venstres listetopp, sier at de ikke har bestemt seg for hvem de vil støtte om de havner på vippen.

— Vi må ha gjennomslag for vår politikk, som er mer ressurser til skolen, beholde eiendomsskatten og sterk vern av Furulunden.

Vet ikke

Heller ikke Miljøpartiet de Grønne eller Senterpartiet vet hvor de går.

Alt avhenger av hva velgerne sier i kveld

— Alt avhenger av hva velgerne sier i kveld, sier Torgrim Olsen i Miljøpartiet.