Den omstridte svenske alternativbehandleren Susanna Johansson er politianmeldt av en familie fra Songdalen og innsamlingsaksjonen Bistandsforeningen for bedrageri av tre millioner kroner.

Les mer:

Hun har etablert hjemmeside på internett for sin behandling som kalles Cell energy treatment (CET). Her skriver hun følgende:

Erfaring og statistikker viser dramatisk effekt og behandlingskvalitet for CET mot et bredt spekter av diagnostiserte og sykdommer som ikke kan behandles. Dette er tilfellet for kreft med spredning, ryggmargsskader og nevrologiske sykdommer. (Oversatt fra engelsk. Journ. anm)

Problematisk

På nettsiden det også gjengitt flere pasienthistorier som forteller hvor bra behandlingen har virket.

Fædrelandsvennen kontaktet Forbrukerombudet og ba dem kikke på nettsiden til Johansson. Etter en kjapp kikk, uttaler Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør hos Forbrukerombudet dette:

— Jeg har sett flere utsagn og påstander som er problematiske etter alternativloven og forskriften om markedsføring av alternativ behandling. Blant annet viser de til artikler der tidligere kunder er intervjuet, har en egen side med lange sykdomshistorier fra kunder som har blitt «kurert» og de påstår at behandlingen har effekt mot en rekke ulike sykdommer (blant annet flere kreftformer).

Hovde Skjelbostad understreker at dette ikke er en konklusjon etter en formell saksbehandling.

Skeptisk

Siden kvakksalverloven ble opphevet i 2004 stilles det ingen krav til personer som vil drive med behandling det ikke fins dokumentert virkning av, altså alternativ behandling.

— Da kvakksalverloven ble opphevet var det uheldig at det over natten var ble tillatt for enhver å utøve behandling, uten at det ble stil lovmessige krav om noe som helst utdanning, sier forbrukerombud Gry Nergård til Fædrelandsvennen.

Bøter

For en måned siden fikk laserklinikken Anne Harila UK varsling om at de må betale 300 000 kroner i tvangsmulkt og innehaveren må betale 100.000 kroner i tvangsmulkt. Årsaken er at klinikken lover at behandlingen virker mot konkrete sykdommer. Ifølge alternativloven skal det kun gis en nøktern og saklig beskrivelse av virksomheten og det skal ikke hevdes at behandlingsformer har virkning mot konkrete sykdommer eller lidelser

I et brev til en rekke av landets laserbehandlere slår Markedsrådet fast at det ikke bare er påstander om effekten i seg selv, men også henvisninger til og gjengivelser av uttalelser fra fornøyde kunder samt markedsføring hvor det henvises til og gjengis vitenskapelig dokumentasjon.

Kreftforeningen

Det fins ikke god dokumentasjon på at laserbehandlingen til Susanne Johansson virker.

Det opplyser pressesjef Erik Vigander i Kreftforeningen.

— Vi kjenner til denne behandlingsmetoden, men det fins ingen god dokumentasjon på at denne virker i mot kreft, sier Vigander.

Advarer

Samtidig har han forståelse for at mennesker som er oppgitt av helsevesenet velger å prøve dette som siste utvei. Han advarer imidlertid generelt mot metoder som både påstås å kunne lege mange forskjellige sykdommer, og koster mange penger.

— Det som har skjedd med denne familien er veldig tragisk. Vi advarer sterkt mot å gjøre sånt, og vet om mange lignende tilfeller der folk har brukt masse penger uten at det har hjulpet dem. Dessverre finnes det mange useriøse aktører som utnytter mennesker i en slik sårbar situasjon, sier Vigander.

Han understreker at det er viktig, dersom man vurderer alternativ behandling, å rådføre seg med legen på forhånd og underveis.