To representanter fra UDI var på Vigelandsstua for å informere innbyggerne om flyktningkrisen. Foto: Espen Sand
Janne Fardal Kristoffersen var litt skuffet over oppmøtet tirsdag kveld. -Etter den voldsomme blesten rundt flyktningene de siste ukene hadde jeg forventet å se flere innbyggere her i dag, sa ordføreren. Folkemøtet samlet rundt 100 personer. Foto: Espen Sand
Ordfører Janne Fardal Kristoffersen satte pris på historien til Sakine Rahimi, om hvordan det nye livet i Lindesnes fikk gamle fordommer til å rakne. Foto: Espen Sand

Campingplassen på Solstrand blir kommunens eneste akuttmottak med 140 plasser. I løpet av onsdagen kommer de 60 første, og i forkant av innkvarteringen holdt kommunen folkemøte på Vigelandsstue tirsdag kveld.

På møtet kom det fram at flere av innbyggerne, spesielt de nærmeste naboene av campingplassen, følte frykt for hva som kunne skje med flyktninger i nabolaget.

— 30 prosent får i dag avslag på asylsøknaden. Det betyr at det kommer mange over grensen som ikke skal være her. Når man leser at 1500 asylsøkere har stukket av, så lurer jeg på hva slags sikkerhetsopplegg som er i landet. Jeg har små barn og er redd for hva som kan skje i Lindesnes, sa André Farestad, en av de fremmøtte på asylmøtet tirsdag kveld.

Kritiske innbyggere

— Jeg synes det er merkverdig at myndighetene ikke krav om faglig personell ved mottakene, sa Jan Harald Lohne, en av de nærmeste naboene til akuttmottaket.

— Vi må slippe å gå med høye skuldre. Vi vet ikke hvem som kommer og hva som kan skje når flyktningene begynner å kjede seg. Nå må det bli kort vei fra oss innbyggere til ledere i kommunen, sa Lindesnes-innbygger Pål Danielsen.

Janne Fardal Kristoffersen, ordfører i Lindesnes kommune, orienterte om flyktningkrisen landet står ovenfor og forsikret innbyggerne om at terskelen for å ta kontakt den nærmeste tiden skulle være uvanlig lav.

Tilgjengelig hele døgnet

— Jeg er tilgjengelig 24 timer i døgnet og jeg kan love at dere må ringe når som helst. Jeg sover med telefonen under hodeputa. Er det noe som ikke fungerer så må dere si fra umiddelbart, så kan jeg garantere at det blir tatt tak i, sa ordføreren.

Fardal Kristoffersen mente det var godt å møte innbyggerne ansikt til ansikt. Samtidig tok hun et oppgjør med kommentarene som har haglet på sosiale medier.

— Det er trist å lese en del av det som blir skrevet på sosiale medier. Dette er uttalelser som sprer fremmedfrykt. Vi har åpne grenser i landet og alt tilsier de menneskene som nå har kommet til landet, har kommet på grunn av nød. Landet er i en helt spesiell situasjon og vi må ta vår del av ansvaret. En god leveregel at vi ikke dømmer noen før de kommer, sa ordføreren i Lindesnes.

Konrad Grimestad, sikkerhetsansvarlig ved mottaket på Solstrand Camping, sier at de ikke vet hvem som ankommer i morgen. Han sier at de har en avtale med UDI om å huse flyktninger i to måneder.

Kan bli 3,5 måneder

— Den første avtalen er på to måneder, men UDI har opsjon på ytterligere 1,5 måned, sa Grimestad.

Det vil være 24 ansatte ved det døgnbemannede mottaket og 15 personer i løpet av et døgn. Ved ankomst skal asylsøkerne gå gjennom legesjekk.

— Eiendeler vil fryses ned og de vil få en helsesjekk. Vi vil også sette i gang aktivisering for de som blir her lenger enn 14 dager, sa Grimestad.

Innbygger og lokalpolitiker Stanley Tørresen ba innbyggerne om å gjøre det rette.

— Det er aldri et alternativ å la folk svømme rundt i Middelhavet. Noen ganger går det galt, men vi ber om at det ikke skjer i Lindesnes. Vi Må gjøre det beste for at det ikke skal skje, sa Tørresen.

- Dere ga meg et nytt liv

Sakine Rahimi (22) fortalte innbyggerne en gripende historie om hvordan livet i Lindesnes ble en helt ny start for henne.

— Jeg var en fanatisk islamist før jeg kom til Norge. Siden jeg var jente fikk jeg ikke lov til å gå på skole i Afghanistan og heller ikke lenger enn fem kilometer fra hjemmet. Jeg ble foret med at andre religioner, spesielt kristendommen, var farlige. Da jeg ble integrert her i Lindesnes, skjønte jeg at ingenting var slik jeg trodd, sa Rahimi, på godt norsk etter to år i Lindesnes kommune.

Gerd Reme, en av innbyggerne i Lindesnes, mener flyktningene må møtes med et smil.

— Jeg har en veldig god medisin for dem som er re