— Dette er en spesiell og akutt situasjon. Vi må helt tilbake til slutten av 2. verdenskrig for å finne så mange mennesker som har flyktet fra krig samtidig, sier Lysbakken.

En million

Fredag var SV-lederen på besøk i Kristiansand. I den forbindelse la lokalpartiet fram en ti-punkts liste som det mener kan bidra til en bedre integrering av flyktningene som nå kommer til byen.

— Det kan virke som om folk mener det kommer en million mennesker som er på jakt etter norsk barnetrygd. Sannheten er at det er ikke mange syrere som ønsker seg til Norge. De ønsker seg til andre land som for eksempel Tyskland. Men - Tyskland er fullt. Tyrkia og Libanon har tatt i mot mer enn en million flyktninger hver. Vi må forberede oss på å ta i mot adskillig flere flyktninger enn tidligere, sier Lysbakken.

Omorganisere mottak

SV i Kristiansand foreslår å ta i bruk steder som campingplasser og folkehøyskoler for å huse flyktninger i en overgangsperiode.

Sv-leder Audun Lysbakken og partiets førstekandidat i Kristiansand, Melissa Lesaman, mener campingplasser og folkehøyskoler kan brukes som midlertidige oppholdssted for de mange flyktningene som er ventet til Norge. Foto: Heida Gudmundsdottir

— I tillegg mener vi NAV må organiseres på en måte som gjør organisasjonen smidigere. NAV sitt introteam, som kommer først i kontakt med flyktningene, bør plasseres sammen med det øvrige kompetansemiljøet ved Kongsgård skolesenter, sier SVs førstekandidat i Kristiansand, Melissa Lesamana.Tirsdag tar hun en pause i valgkampen for å dra til den greske øya Lesbos. Der møter hun blant annet representanter for UiA som har opprettet et støttetiltak på øya som daglig mottar 1500 nye flyktninger.

— Det som er veldig positivt er måten folk har reagert på. Vi har hele tiden hørt at folk er lei av å ta i mot flere flyktninger. Så ser vi i stedet at folk mobiliserer, sier Lesamana.

200 over to år

Da mottak av kvoteflyktninger ble debattert under Fædrelandsvennens valgsending onsdag, var det stor enighet om at Kristiansand skulle strekke seg langt for å ta i mot så mange som mulig. Midtveis i debatten begynte Mette Gundersen (Ap), Harald Furre (H) og Jørgen Kristiansen (KrF) å regne på hvor stort ansvar Kristiansand burde ta.

Konklusjonen var at Kristiansand bør motta rundt 200 syriske flyktninger over de neste to årene. Disse kommer i tillegg til den kvoten Kristiansand allerede har forpliktet seg til å motta.

— Det forutsetter selvfølgelig at det følger statlige midler med disse flyktningene, sier Mette Gundersen.

Kombinere hjerte og hode

Høyres Harald Furre mener kristiansandere må huske tilbake til midten av 70-tallet da byens innbyggere stilte opp med klær og husly til de mange vietnamesiske båtflyktningene som kom til Kristiansand.

— Kristiansand kommune har vært raus på dette området tidligere. Vi må kombinere et varmt hjerte med klare tanker slik at flyktningene som kommer nå blir integrert på best mulig vis, sa Furre under debatten.

En av konsekvensene ved å ta i mot flere flyktninger, er at barnefattigdommen i Kristiansand øker.— Akkurat det skjærer meg i hjertet, men så lenge vi fortsetter å ta i mot så mange som vi gjør, er det ikke mulig å løfte dem opp på et norsk inntektsnivå. Trøsten er at de likevel vil ha det mye bedre her enn der de kommer fra, sier Kristiansen.

Må ta pause i mottaket

Bare to av partiene som er representert i bystyret mener Kristiansand ikke skal ta i mot flere kvoteflyktninger. Vidar Kleppe (Dem) og Stian Storbukås (Frp). Kleppe mener det er viktig å engasjere seg for de sosialt svake gruppene som allerede finnes i Kristiansand kommune, men Storbukås mener Kristiansand må ta en pause i mottaket av flyktninger.

Stian Storbukås (Frp) mener Kristiansand kommune først må integrere flyktningene som er kommet til byen, før samfunnet sier ja til å ta i mot flere. Foto: Odd Inge Rønning-Uleberg

— Kristiansand har allerede tatt i mot forholdsvis mange flyktninger i forhold til sammenliknbare byer. De som er her skal integreres, de skal bo og de skal lære språket. Det er kostnader knyttet til dette, rådmannen sier klart ut at kapasiteten er sprengt. Jeg synes vi gjør både flyktninger og byens borgere en bjørnetjeneste ved å ta i mot fler enn de vi har plass til, sier Storbukås.

- Har tradisjon for å hjelpe

— Kristiansand kommune har kapasitet til å ta i mot 150 flyktninger per år. Vi har tatt imot atskillig flere enn dette i flere år, sier rådmann i Kristiansand kommune, Tor Sommerseth.

Tidligere i sommer mottok kommunen et brev fra inkluderingsminister Solveig Horne hvor hun ba om at Kristiansand skulle ta imot i overkant av 100 nye flyktninger. Senere har dette tallet blitt redusert til 30. — Administrasjonen holder på å forberede en sak for politikerne om dette nå, sier rådmannen.

Statlig støtte

Under Fædrelandsvennens valgdebatt onsdag, ble det gitt uttrykk for at både Arbeiderpartiet, Høyre og KrF er villig til å ta i mot rundt 200 ekstra flyktninger over to år. Hvis dette blir vedtatt i det nye bystyret, betyr det at Kristiansand kommune vil ta i mot i mellom 300 og 400 flyktninger i år.

— Kristiansand kommune er innstilt på å være med på en nasjonal dugnad. Vi har tradisjon for å hjelpe til i slike situasjoner, men dersom det blir snakk om å ta i mot så mange flyktninger er vi avhengig av statlig støtte. Det kommer til å kreve en større administrasjon, sier Sommerseth.