Ordfører i Iveland, Gro Anita Mykjåland (Sp), vil til Vennesla hvis kommunen skal slå seg sammen. Hun fikk med seg de andre kommunene i Knutepunkt Sørlandet på at regionen nå krever en endelig avklaring på at de kan gå over til Vest-Agder ved en kommunesammenslåing. I forgrunnen Arne Thomassen (H), ordfører i Lillesand. Foto: Kjetil Reite
Statssekretær i Kommunal og regionaldepartementet, Jardar Jensen (H), sier at de også har fått spørsmål fra andre kommuner som vil bytte fylke ved kommunesammenslåinger. Han sier at de ikke vil sette seg i veien for det, og tviler også på at de vil bestemme hvilket fylke en sammenslått kommune skal tilhøre. -Den styringen tror jeg ikke blir gjort, sier Jensen som deltok på strategikonferanse i KS Agder på fredag. Foto: Kjetil Reite
Ordfører i Iveland, Gro Anita Mykjåland (Sp), vil til Vennesla hvis kommunen skal slå seg sammen. Hun fikk med seg de andre kommunene i Knutepunkt Sørlandet på at regionen nå krever en endelig avklaring på at de kan gå over til Vest-Agder ved en kommunesammenslåing. Her sammen med rådmann i Vennesla, Svein Skisland (tv) og Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn (H) på et møte i Knutepunkt Sørlandet på fredag. Foto: Kjetil Reite

— Jeg er sikker på at departementet ikke vil legge hindringer i veien for å få til en fornuftig løsning lokalt, sa statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet, Jardar Jensen (H), på KS Agders strategikonferanse fredag.

Han ble utfordret av ordfører i Iveland, Gro Anita Mykjåland (Sp), som har åpnet for sammenslåing med Vennesla. Men hun frykter at fylkesgrensa skal sette en stopper.

Ifølge Jensen er det liten grunn til bekymring.

— Jeg kan ikke saksbehandle her og nå, men jeg kan si at vi legger stor vekt på hva man mener lokalt, sier han til Fædrelandsvennen.

Avklaring

Fredag formiddag bestemte kommunene i Knutepunkt Sørlandet (Kristiansand, Lillesand, Birkenes, Søgne, Songdalen, Iveland og Vennesla) at de må få en avklaring på spørsmålet om fylkesbytte.

— Hvis vi skal være med på en kommunesammenslåing, må vi først få avklart om vi kan få bytte fylke. Hvis ikke, kan vi fort bli stående tilbake med lua i hånda, sier Gro Anita Mykjåland.

I 2013 sa nemlig Stortinget nei til å la kommunene Lillesand, Birkenes, Iveland og Evje og Hornnes gå over til Vest-Agder. Nå sender kommunene i knutepunktet brev for å få avklart om de kan gå over til Vest-Agder ved sammenslåing

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har allerede signalisert det samme som sin statssekretær.

— Hvis dere lokalt ser behov for å gjøre noe med fylkesgrensa, eller ser at nye kommuner må lages på tvers av fylkesgrensa, er dere hjertelig velkommen. Men jeg vil ikke ta initiativ der, sa Sanner da han tirsdag var på besøk i Kristiansand.

Ikke til aust

Kommunene vil ikke bare ha avklart om de kan få flytte fylkesgrensa ved kommunesammenslåing. De vil også selv bestemme hvilket fylke de vil tilhøre.

— Jeg vil ikke være med på at Vennesla skal over til Aust-Agder, sa Berit Kittelsen (Ap), varaordfører i Vennesla, i møtet.

Ifølge Jardar Jensen vil de neppe styre hvilket fylke en slik storkommune skal tilhøre.

— Den styringen tror jeg ikke vil bli gjort, sier han til Fædrelandsvennen.

Han sier at problemstillingen med å flytte fylkesgrensa ikke er ukjent.

— Hele denne prosessen dreier seg om at vi skal styrke lokaldemokratiet. Så om noen kommuner sier at det er den beste løsningen å flytte fylkesgrensa, skal ikke staten si at det kan de ikke, sier Jensen.

Ny runde

Selv om det er Iveland som har presset på for å få en avklaring, kan fylkesbytte også bli aktuelt hvis Birkenes og Lillesand vil til Kristiansand.

— Selv har jeg sagt at å slå sammen Lillesand, Birkenes og Iveland har liten effekt. Vi må kunne tenke flere løsninger, og da kan vi ikke la oss hindre av fylkesgrensa, sier han til Fædrelandsvennen.

Han bad også om avklaring fra Jensen, og viste til at forrige gang de søkte om fylkesbytte, sa også Høyre nei i Stortinget. Begrunnelsen var blant annet at Aust-Agder ville bli svekket.

— Jeg kan ikke se at en fylkesgrensen skal bli til hinder for å få mer robuste kommuner, sa Jensen.

Tar ikke stilling nå

I Aust-Agder innser fylkesvaraordfører Jon-Olav Strand (KrF) at det nå kan komme en ny debatt om fylkesbytte.

— Men jeg vil ikke ta stilling til et slikt spørsmål nå. Jeg tenker at det først er viktig å ta stilling til andre spørsmål, som tjenesteproduksjon og oppgavefordeling, sier Strand til Fædrelandsvennen.

Han viser til at regjeringen har satt i gang arbeidet med å se på hvilke oppgaver kommunene skal ha, og hva som skal skje med fylkeskommunen.

— Vi har allerede hatt en debatt om overgang, og det er vanskelig å ta stilling til dette spørsmål i den situasjonen vi nå er i.