Det sier assisterende fylkeslege i Vest-Agder, Toril Hagerup-Jenssen, som nå er utnevnt til leder for landets sentrale abortklagenemnd.

— Det er en tøff oppgave, men jeg ble jo litt smigret da de ringte fra Helsedirektoratet. Jeg spurte om de hadde blingset, for jeg blir jo 70 år i mai og skal sitte i fire år!

Men i direktoratet hadde de ringt helt riktig nummer, for Hagerup-Jenssen har årelang erfaring med abortproblematikken både som medlem av lokale abortnemnder, og fra helseforvaltningen.

De neste fire årene skal hun lede klageorganet som behandler saker der kvinner har fått nei på søknad om abort etter 12 svangerskapsuke i primærnemndene.

— Ved å ta imot et sånt verv blir jeg blir konfrontert med de spørsmålene mange slipper å ta standpunkt til, og det er et oppdrag jeg stiller meg veldig ydmyk overfor, sier hun.

Innskjerping

Abortnemnda behandler anmodning om svangerskapsavbrudd helt opp til 22. uke, og nettopp denne grensen er nå gjenstand for innskjerping i Helsedepartementet. I 2012 kom det sterke meldinger fra fortvilte jordmødre på Rikshospitalet som fortalte om fostre som var abortert i 23 uke, og som levde i over en time etter inngrepet.

En ekspertgruppe har nå anbefalt 21 uker og 6 dager som en absolutt grense, og forskriften sendes ut på høring i disse dager.

— Det har vært en viss uklarhet omkring den øvre tillatte grensen, og det ser ut som om det er behov for en presisering omkring tolkingen av regelverket, sier Hagerup-Jenssen, men understreker at utnevnelsen er så ny at hun ennå ikke har satt seg inn i nemndas sakskomplekser.

— Ved 22 uke er man i overgangen mellom senabort og tidlig fødsel, og må vurdere om fosteret er levedyktig. Men i de fleste søknader om senabort har kvinnen kommet mye kortere i svangerskapet, sier hun.

Tung ekspertise

Når Hagerup-Jenssen nå tar på seg ledervervet, har hun tung ekspertise med på laget.

— Arbeidet dreier seg om å sikre at både kvinnens interesser og fosterets interesser blir ivaretatt, og det er dyktige jurister og gynekologer med i nemnda, sier hun.

Den sentrale abortklagenemnda ble opprettet i 2010, og erstattet da fem regionale klagenemnder for å sikre likere behandling over hele landet.

Lokalt er det 34 primærnemnder, og de fleste nemndbehandlingene foregår ved landets universitetssykehus. Det er avslagene herfra som går videre til den sentrale nemnda, og av de 49 klagene som ble behandlet i 2011, fikk 16 innvilget svangerskapsavbrudd.

Søknad om avbrudd sent i svangerskapet kan ha høyst ulike fysiske, psykiske og sosiale årsaker, og Toril Hagerup-Jenssen vet det må tas tøffe avgjørelser.

— Vi har en abortlov, men må aldri komme dit hen at abort oppleves som den eneste utveien. Vi må hele tiden arbeide for å redusere antall aborter, sier hun, - og legger til at hun aldri har opplevd at abort har vært et lettvint valg for en kvinne.

Hagerup-Jenssen ønsker ikke å kommentere abortdebatten som har oppstått i kjølvannet av den mye omtalte reservasjonsretten for landets fastleger.

— Akkurat her blir det å blande kortene, sier hun.