— Særlig i grunne bukter og godt innaskjærs vil temperaturen nå ha passert 20 grader mange steder, sier havforsker Jon Albretsen ved Havforskningsinstituttet ved Flødevigen i Arendal.

Jon Albretsen, oseanograf og havforsker ved forskningsstasjonen i Flødevigen sier det er uvanlig varmt i sjøen nå. Foto: HAVFORSKNINGSINSTITUTTET

Utenfor Flødevigen måles sjøtemperaturen flere ganger om dagen. Pinseaften nærmet temperaturen seg 18,5 grader. Men den målingen skjer på én meters dyp og godt utaskjærs — altså langt utenfor buktene hvor de fleste av oss bader.

Fire grader over normalen

Det ble altså målt godt over 18 grader på Flødevigen lørdag ettermiddag. Tallene som brukes i statistikken, er morgentemperaturen. Den lå på 17 grader lørdag morgen.

Lørdag 7. juni 2014 er dermed den femte varmeste som er målt i sjøen siden målingene startet i 1918. — Normalen eller langdtidsmiddelet ligger på 12.9 grader for den 7. juni, så man kan trygt si at det er uvanlig varmt. Vi er fire grader over normalen, opplyser Albretsen

De fire årene det var varmere i sjøen om morgenen 7. juni var disse:

1980: 17.1 grader

1992: Rekordåret med 19.9 grader

2002:17.5 grader

2008:18.8 grader.

— Vi har hatt varm luft og pålandsvind ganske lenge. Det påvirker sjøtemperaturen ved kysten mye. Vi opplever nå temperaturer i sjøen som vi vanligvis ikke ser før i begynnelsen av juli, sier Albretsen.

Kan snu fort

Det gjelder å benytte seg av gleden mens man kan. Snur vinden, vil sjøtemperaturen inne ved land falle fort. Da blir det omflytting av vannmasser med raskt temperaturfall som konsekvens.

Fralandsvind vil fort gi temperaturer godt under 14 grader på noen timer, i følge havforskeren. Forskerne på Flødevigen måler nemlig også på 19 meters dypt. Der er sjøtemperaturen ti grader for tiden.

Fædrelandsvennen ringte flere campingplasser ved sjøen pinseaften. Ingen av dem vi fikk tak i, hadde begynt å måle badetemperaturen ennå. De syntes det var for tidlig.

— Har du badet, havforsker Albretsen?

— Vi er en gruppe kolleger på Flødevigen som bader hver tirsdag året rundt. For meg forandrer ikke det varme vannet så mye på badelivet, Men det er jo deilig da, sier han.

Har du en god temperatur å melde om, er det bare å bruke kommentarfeltet under.