Fossen like under Lomkilen er et mektig syn. Den har spesielt høy vannføring etter store snømengder i vinter. Foto: Espen Sand
Fosser mellom Ånebjør og Saurbu i Åseral. Foto: Espen Sand
Fremdeles er det snøflekker høyt oppe i fjellene nordøst for Bortelid. Rundt Ljosland er det betydelig mer snø i fjellet. Foto: Espen Sand
Fossen som kommer ned fra Lomkilen er på sitt største nå. Foto: Espen Sand

— Det har vært voldsomt med snø i heiene, og fremdeles ligger det snø i fjellene. Det har skapt høy vannføring, sier Kari Røynlid, naturlos i Åseral.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

Nord for Bortelid i Åseral, på veien fra fjellgården på Ånebjør og opp mot Saurbu, kan turgåere skue noen av de store fossene i Setesdalsheiene.

I det frodige dalføret ligger først Kvernhusfossen. Like før Lomkilen ligger elvas største foss. Åseral har de siste årene regulert mange av vassdragene, men nord for Ånebjør er naturen uberørt.

— Dalstrøket er rikt, frodig og flott, sier naturlosen.

Mest vann om våren

Åseral opplevde et enormt snøfall i vinter. Det har sørget for en forsinket vår, men varmen har ført til høy vannføring i enkelte elver.

— I de vassdragene der snøen dreneres, blir det spesielt høy vannføring, sier Stein Beldring, hydrolog i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

— I Setesdalsheiene er det normalt sett høyest vannstand på våren. Det er kun en spesielt regnfull høst som kan skape like store mengder, sier hydrologen.