Fyrtårnet sviver rundt av vinden. Kunstneren vil gjennom installasjonene vise energien som kommer fra vinden. Foto: Roar Greipsland
"Over alt" på fyrområdet har Ramine Fardad plassert kunsten sin. Foto: Roar Greipsland
På "Ønskefyret" til den franske kunstneren kan du sette signaturen med egne ønsker. Foto: Roar Greipsland
"Over alt" på fyrområdet har Ramine Fardad plassert kunsten sin. Foto: Roar Greipsland
Inne i fjellhallen har Ramine stilt ut en rekke maritime malerier, alle i sterke farger. Foto: Roar Greipsland

— Tidligere har jeg tegnet og malt mange av fyrene rundt kysten, og ble både fasinert og inspirert av dette stedet, forklarer Ramine Fardad. Han er en av Frankrikes mest kjente maritime kunstnere, født i Iran med bor i Brest i Bretagne.

For barn og voksne

Nå er franskmannen i ferd med å montere sin nyeste utstilling, med malerier innendørs og store fyrinstallasjoner utendørs.

— For barna vil jeg vise fyrhistorien, og vise vindens kraft, og at solpaneler gir lys om kvelden. For de voksne er det viktig at vi kan bruke resirkulerte ting i mye større grad. Det er slike materialer jeg har brukt i kunsten her, forklarer Ramine.

Sterke farger

Kunstfyrene er preget med sterke farger og grafikk. Ingen dører eller vinduer finnes i fyrene. Ramine selger ikke de utstilte fyrene, og mener dette er noe mange kan klare å lage på egenhånd. Utstillingen skal stå til utgangen av september. Da skal han trolig frakte installasjonene videre dersom andre er interessert.

— Er det ikke flott med sterke farger? Folk trenger farger, det er jo selve livet, mener kunstneren.

— Et spennende prosjekt. Jeg synes det er artig med disse fyrene, mener fyrvert Rolf Dybvik. Utstillingen til Ramine er hans første i Norge, og på bildene inne i fjellhallen er de fleste av motivene hentet fra hans besøk i Vest-Agder.

Viderefører

— Fyr er flotte byggverk. og det ville være nitrist om ikke denne helt spesielle sjangeren innen verdens arkitekturhistorie skulle bli videreført til glede for kommende generasjoner, mener Jo van der Eynden, direktør for Stiftelsen Lindesnes fyrmuseum. Fyret har samarbeidet med Ramine, og hans forskning viser at fyrenes fødsel, oppvekst og utvikling har sin forankring i grenselandet mellom kunst, hagebruk, arkitektur, teknikk og hardt slit, mener van der Eynden.