Taksten på 40 millioner forutsetter et nybygg på 3300 kvadratmeter i den romslige skolegården på baksiden av «Kongens». Foto: Reidar Kollstad
Bystyret har vedtatt å utrede Agder Teater for salg, men foreløpig har fylkeskommunen stoppet prosessen. I høst kan et salg bli avklart. Foto: Reidar Kollstad
Musikkens hus kan stå for tur etter «Kongens». Her tar trolig politikerne en beslutning til høsten. Foto: Reidar Kollstad

— Planen er å fremme en politisk sak om salg av Kongens gate skole før sommeren. Så tar vi Musikkens hus rett over sommeren, opplyser eiendomssjef Hans-Christian Gram i Kristiansand kommune.

Kristiansand Eiendom har nå innhentet markedsverdi fra to takstmenn, som antyder en pris på 40 millioner kroner for den ærverdige skolen. «Kongens» ble inntil få år siden brukt som reserveskole.

Den forfalne, vernede bygningen fra 1898 har et samlet gulvareal på 4100 kvadratmeter fra kjeller til tredje etasje.

- Nødvendig kapital

I tillegg forutsettes et nybygg på 3300 kvadratmeter i den romslige skolegården, om kommunen skal oppnå prisforlangende. Trolig er en omregulering til boliger mest sannsynlig.

Eiendommen kaster labert av seg i dag. Kulturskolen bruker deler av bygget, i likhet med Musikkens hus, mens kjelleren har fungert som husly for byens tiggere i vinter.

Ved budsjettbehandlingen sist høst ba bystyret, med det borgerlige flertallet i spissen, administrasjonen iverksette forberedelser for salg av skolen og Musikkens hus rett over gata.

— Dette er noe vi har ventet lenge på. Det er glimrende å avhende skolen så andre kan utvikle den til beste for byen, mener gruppeleder Hans Otto Lund i Høyre.

— Hvorfor haster det å bli kvitt disse gamle praktbygningene?

— Vi sitter på en rekke eiendommer som kommunen ikke har behov for. De koster oss mye i vedlikehold, samtidig som vi ønsker byutvikling. Salget kan tilføre helt nødvendig kapital til bykassen, kapital som i dag ligger død, svarer Lund, som er meget tilfreds med taksten på 40 millioner.

Avklaring om teateret

Bystyreflertallet har forutsatt en salgsinntekt på nokså beskjedne 25 millioner kroner i handlingsprogrammet (2016).

Eventuelt overskytende blir enten satt på kapitalfond eller brukt til å nedbetale kommunens gjeld, som nå har nådd taket på 5,3 milliarder kroner.

Bystyret har også pekt ut Agder Teater og naboeiendommen for salg, men her har som kjent fylkeskommunen reist innsigelse mot riving av fasaden. Heller ikke byggehøyden i det nye planforslaget er spikret.

— Vi forventer en avklaring med fylket slik at vi vet hvilke muligheter vi har over sommeren, opplyser eiendomssjef Gram.

Hvis alt ligger til rette, kan både Musikkens hus og teateret bli lagt ut for salg det neste året. Optimal salgsgevinst i teaterkvartalet er trukket fram som en forutsetning for at Kilden i sin tid ble vedtatt reist på Silokaia.

Salget av gamle St. Josephs sykehjem i fjor sommer ga mersmak i den borgerlige koalisjonen. Da fikk HSH Entreprenør AS tilslaget på 35,5 millioner etter en heftig budrunde.

Sykehjemmet skal nå bygges om til hybler for studenter og førstegangsetablerere.