Jenter på Sina Stiftelsens senter i Goma fotografert i oktober 2013. I dag er senterets fremtid svært usikker. Foto: Aina Regina Eftestøl
Dina Stiftelsen som ble etablert av evangelist Rune Edvardsen fra Kvinesdal, risikerer å måtte gi fra seg det eldste barnesenteret i Goma i Kongo. Foto: Aina Regina Eftestøl

— Mange sørlendinger har gjennom flere år hatt et nært forhold til dette senteret etter å ha støttet det økonomisk eller reist ned og arbeidet dugnad der. I tillegg til at vi risikerer å miste verdiene som ligger i eiendom og bygningsmasse, er det tragisk at vi for øyeblikket ikke kan gi den hjelp og støtte som vi ønsker til de 175 barna på senteret i Goma, sier Rune Edvardsen.

Verdensevangelisten med base i Sarons Dal, har de siste ukene arbeidet på spreng for å prøve å redde Dina-senteret i Goma. Ifølge Rune Edvardsen prøver personer i ledelsen ved senteret å overta virksomheten.

— Det dreier seg trolig ikke om store økonomiske underslag, men mer om å prøve å sikre seg eiendomsretten til senteret og landeområdet det ligger på. Dina Stiftelsen kjøpte eiendommen rimelig for en del år siden, men etter kraftig utbygginger i det området rundt sentere har eiendommen blitt svært attraktiv. Jeg vil anslå verdien på bygninger og eiendom til rundt tre millioner kroner, sier Rune Edvardsen.

Stoppet støtten

1. mai så Dina Siftelsen seg nødt til å stoppe all økonomisk støtte til senteret i Goma. Det påløper likevel utgifter for å prøve å redde senteret fra det som Rune Edvardsen beskriver som grådige ulver.

— Jeg er lovet hjelp av han som har den øverste juridiske myndigheten i regionen, men mange års arbeid i Kongo har lært meg å ikke ta noen ting for gitt. Utfallet av en rettssak er umulig å spå i forkant, da også myndighetsperson spiller på lag med de som prøver til å tilegne seg senteret på uærlig vis. Som siste utvei blir å involvere FN, sier evangelisten.

Truet på livet

Rune Edvardsen forteller at han flere ganger er blitt drapstruet og beskyldt for å sympatisere eller samarbeide med opprørsgrupper. Dette oppfatter han som svertekampanjer og forsøk på å sette han og Dina Stiftelsen i et uheldig lys i den pågående kampen om senteret.

— Jeg må innrømme at jeg flere ganger har vært redd for å reise til Kongo. Det gjør det ikke enklere at jeg også har fått fiender i militæret i forbindelsene med engasjementet for Moland og French. Kongo er et råttent land der det ikke eksisterer rettssikkerhet, sier Rune Edvardsen.

Mange givere

Dina Stiftelsen har de siste årene hatt en årlig omsetning på mellom tre og fire millioner kroner. Pengene kommer i all hovedsak fra gaver fra bedrifter, innsamlingsaksjoner og enkeltpersoner. De faste støttespillerne er blitt informert om situasjonen ved senteret i Goma.

— Jeg forstår at mange av dem synes dette er leit, men håper ikke de vender oss ryggen eller slutter å støtte arbeidet vårt på grunn av problemene på dette ene senteret, sier Rune Edvardsen.

Styreleder Anders Mossberg i Dina Stiftelsen sier at om noen skulle klare å rydde opp i den kjedelige situasjonen som er oppstått så må det være Rune Edvardsen som etter mange års arbeid i Kongo har et bredt kontaktnett.

Bekymrede støttespillere

Modena Kristiansand og selskapets ansatte har vært med på å finansiere og bygge opp jentehjemmet i Goma, og er bekymret.- Det er klart det er trist for alle som har bidratt og har følelser for jentehjemmet i Goma. Skulle alt gå galt er trøsten at mange barn i flere år har fått hjelp til et bedre liv, sier daglig leder Pål Gundersen i Modena Kristiansand.

Han forteller at ansatte ved flere av Modenas avdelinger har vært nede i Goma på arbeidsreiser, og har sterke inntrykk fra møte med barna der. Ansatte har også avstått fra firmaturer og organisert fyrverkerisalg på fritiden sin for å få skaffe penger til senteret. Totalt anslår han at Modenas ansatte i tillegg til dugnadsjobbing har samlet inn nærmere 800.000 kroner.

— Jeg har selv vært nede og sett at dette er et konfliktfylt område. Det verste er at barna er blitt offer for et spill som foregår, sier Pål Gundersen.