— Jeg ønsker meg to nye fengsler på Sørlandet, hvert med plass til 150 personer, sier Kirsten Lindeberg, politimester i Agder politidistrikt, i en pressemelding.

11. september 2013 ble det lagt fram en omfattende utredning om fengselssituasjonen i Agder, på bestilling fra Justisdepartementet og Finansdepartementet, ifølge politiet.

Rapporten, som er utarbeidet av Vista Analyse AS og Holte Consulting AS, kommer med anbefalinger som Lindeberg støtter.

- Kapasitetskrise

Ifølge rapporten er det samfunnsmessig lønnsomt å legge ned de gamle fengslene og bygge nye fasiliteter.

Det slås også fast at det er krise når det gjelder fengselskapasiteten i Sør-Norge, og betydelig mangel på plasser i Agder.

Kriminelle utlendinger

Lindeberg peker på at kriminelle utlendinger opptar mange fengselsplasser.

— Vi har fått et stadig større innslag av kriminelle utlendinger i landsdelen, noe som har forsterket presset på tilgjengelige varetekts- og soningsplasser. Varetektsfanger må løslates og et betydelig antall soningsfanger sendes ut av Agder til soning i Åna kretsfengsel i Rogaland, poengterer politimesteren i pressemeldingen.

- Haster

Ifølge fengselsrapporten mener flere sentrale instanser at det haster med å få på plass nye fengsler i landsdelen. Rapporten sier at det beste alternativet er to fengsler, hver med 150 plasser. Det nest beste alternativet er imidlertid tre fengsler, hver med 100 plasser. Et tredje alternativ er å bygge ett fengsel med 300 plasser.

Anbefaler lokalisering

Rapporten gir også anbefalinger om hvor fengslene bør lokaliseres, og Lindeberg støtter anbefalingene.

— Det anbefales at det ene fengslet legges nær Kristiansand, mens det andre legges nær Arendal. Fengslene bør ikke ha støtte kjøreavstand enn maksimalt 20 minutter fra politistasjonene i byene, sier Lindeberg.

— Nærhet til Kristiansand og Arendal gir blant annet størst mulighet for å tilrettelegge for arbeidstrening for de innsatte, påpeker hun.

- Må handles

Politimesteren understreker at hun mener det ikke er grunnlag for å utrede fengselsbehovet på Sørlandet ytterliggere.

— Politiet har sammen med kommuner og kriminalomsorgen utredet dette siden slutten av 90-tallet. Nå må det bli handling bak utredningene, mener Lindeberg.