Aksjonsleder Åsmund Åmdal i spissen for Egs-beboere som protesterte mot bygging av høyhus. Foto: Steinar Vindsland

Det var klart allerede før behandlingen av saken begynte at det ville bli knappest mulig flertall for å utsette saken. Et fellesforslag mellom Ap og Venstre fikk støtte fra KrF og sikret dermed 27 av stemmene.

— Planen for bygninger og antall boenheter er for omfattende. Vi tror at med en ekstra runde med gjennomgang av saken, kan det bli bedre. Vi ønsker en reduksjon, sa Aps Eirik Dåstøl Langeland da han presenterte fellesforslaget.

26 millioner

Kristiansand Røde Kors sitter sammen med Sparebanken Sør med en pant på 26 millioner kroner i det som var Frivillighetens hus, den gamle sykehusblokka, etter at stiftelsen Frivillighetens hus gikk konkurs.

— Jeg vet ikke helt hvordan vi skal kommentere dette. Vi må se på hva denne bearbeidingen blir til, sier koordinator Nanna Thune i Kristiansand Røde Kors.

Hun var til stede i bystyresalen onsdag, og det var også Eg velforening, blant annet representert ved nestleder Åsmund Åmdal.

Fornøyd

— Vi er fornøyd med utsettelsesvedtaket, og håper det blir en bedre løsning nå, sier Åmda,l som ikke har noen fasit på hvor mye prosjektet må reduseres for at naboene skal bli fornøyd. De er ikke i mot at det bygges, bare omfanget av det.

Røde Kors må selge tomt og blokkene som skal bygges for å få igjen de 26 millioner kronene, 12,5 til Sparebanken Sør og millioner 13,5 til Røde Kors. Thune sier at en eventuell reduksjon av prosjektet vil føre til at leilighetene som skal selges blir dyrere.

Dyrere

— Det er rein matematikk. Blir det færre leiligheter, så blir de dyrere, sier hun.

I utgangspunktet var prosjektet på 124 leiligheter. Etter massive protester fra naboene, har teknisk direktør i Kristiansand med støtte fra politikerne i byutviklingsstyret redusert det til 91. Det er fordi høyden på den høyeste av de tre blokkene er redusert med 10 meter, og de to andre er også blitt lavere.

Krfs Grethe Kvelland Skaara tilhørte fraksjonen i partiet som ville stemme for planforslaget.

Engasjement

— Jeg vil igjen peke på at området ligger veldig sentralt, det er nært Kvadraturen og store arbeidsplasser. Det er flott med engasjementet til velforeningen, som har gjort at saken er belyst på en god måte. De har fått gehør for miljøgate i stedet for vanlig vei, og høyden på blokkene er noe redusert, sa hun.

Hun mente forslaget som til slutt ble vedtatt, burde signalisert noe om hvor mye reduksjon som er ønskelig.

Venstres Solveig Nilsen sa at fortetting av boligområde i utgangspunktet er en positiv ting, men at det i denne saken går på bekostning av andre kvaliteter i boligområdet.

Konsekvenser

Høyres Odd Nordmo mente at en ytterligere reduksjon av boligprosjektet ville få konsekvenser for økonomien i det.

For Røde Kors innebærer utsettelsen at den frivillige organisasjonen må fortsette å betale forsikringer, kommunale avgifter og andre driftsutgifter på ubestemt tid framover.

— Alle de andre frivillige organisasjonene har flyttet, så vi er igjen alene i et spøkelseshus og må betale på alt. Og vi kan ikke flytte noen andre steder før denne saken er løst, sier Thune.