Det var delte meninger om vindmølleparken i Åseral kommunestyre. Elling Eikerapen (H) holder her et innlegg hvor han støttet forslaget som han mente ville gi kommunen ti nye arbeidsplasser. Foto: Espen Sand
Turgåere i Åseral slipper å møte vindmøller i fjellheimen. Dette bildet er fra vindmølleparken på Lista i Farsund. Foto: Tore André Baardsen

— Jeg ville fått vindmøllene helt inntil eiendommen. Jeg er glad politikerne tok til vettet, sier Knut Jørgen Forgard, i Åseral.

Han og faren var blant mange åsdøler som møtte opp i kommunestyret torsdag kveld. Forslaget om å etablere vindpark med 39 vindmøller på Skvenehei og Stuttjørnhei, like ved kommunesenteret Kyrkjebygd, ville kostet mellom 900 millioner kroner og 1,3 milliarder. Saken har skapt engasjement blant innbyggerne i fjellkommunen.

Sterke reaksjoner

— Forslaget er helt vilt. Dette passer ikke inn i den flotte heia vår. Penger er det eneste argumentet for å bygge det, mente Åsmund Forgard før kommunestyremøtet startet.

Under torsdagens politiske møte ble etablering av vindmøllepark nedstemt med ti mot sju stemmer. Det var et resultat av heftig diskusjon og mange ulike meninger.

Identitet

— Vakker natur betyr lite i kroner og ører, men hvor mye betyr den for oss? Personlig så knytter jeg min egen identitet til Åserals natur. Sier vi ja til dette prosjektet, så vil det være vanskelig å si nei til det neste, mente varaordfører Kari Røynlid (Sp).

Høyre mente parken ville skape livsviktige arbeidsplasser i fremtiden.

— Dette vil skape rundt ti nye arbeidsplasser, og ved andre vindmølleparker bruker de lokal arbeidskraft, sa Elling Eikerapen (H).

Frykter for bygda

— Her kan barna våre jobbe i fremtiden. Uten arbeidsplasser så forsvinner Kyrkjebygda på sikt. Vi må spørre oss selv om vi ønsker å bli et nytt Hovden, hvor det er dødt utenom sesongen, talte Gro Boge Aasheim (H).

I forkant av møtet meldte både Vest-Agder Fylkeskommune og Åserals kommuneadministrasjon seg negative til utbyggingen. Administrasjonen la vekt på at Åseral var en reiselivs- og hyttekommune, og mente vindmølleparken ville svekke kommunens omdømme. Det fylkeskommunale utvalget for samferdsel, areal og miljø hadde innsigelse mot den nordre delen av planen, og frarådet konsesjon for den søndre delen.

Dag C. Weberg, representant for utbyggerne Nordisk Vindkraft og HybridTech, var på plass i Åseral da saken ble avgjort. Han tok avgjørelsen med fatning.

Store inntekter

— Åseral ville vært et ideelt sted å ha vindmøllepark. Vi har fått gjennomslag noen steder, men her ble forslaget stemt ned. Det må vi respektere, sier Weberg, som mener utbyggerne har tapt åtte-ni millioner på presentasjonen i Åseral.

Vindmølleparken ville gitt Åseral skatteinntekter på rundt 16 millioner i året.

Utbyggerne hadde på forhånd lovet å opprette et bygdefond hvor opp mot 480.000 kroner årlig ville blitt brukt til gode lokale formål.

Saken kan bli anket inn for olje- og energidepartementet som siste behandlingsinstans.