Det vil si 30 av totalt 31 kirkemøter.

— Har noen vært på flere?

— Det må i så fall være Per Tanggard, seniorrådgiver i Kirkerådet.

— Og eventuelt Vårherre?

— Jeg er ingen utpreget morsom mann, advarer 58-åringen, og utdyper at han har samme jobb, samme kone og samme favorittfotballklubb i dag som for 30 år siden.

Måtte se Start

Det siste kom til uttrykk søndag, da Holbek gjorde noe så sjeldent som å stikke av fra et pågående kirkemøte. Han bare måtte ha med seg Starts møte med Haugesund, når han først var i hjembyen.

Øyvind Benestad fra Kristiansand (t.h.) er innom Holbek på presserommet for å si hva han mener om vigselsliturgi for homofile. Foto: Lars Hollerud

— Der vokste jeg forresten opp i Bispeveien på Valhalla.

Som voksen har han hilst på, snakket med og intervjuet flere biskoper enn han husker, uten å måtte telle etter.

Dessuten kan han minst like mye om folkekirkens indre liv som noen av dem.

Og det til tross for at han altså er metodist.

— Akkurat det kan jo være en fordel. Da er jeg i alle fall ikke inhabil. Men folkekirken og Metodistkirken har skrevet samarbeidsavtale og står nokså nær hverandre.

Bakdøra

Jan Arild Holbek tok kjøkkenveien inn i journalistikken. For hans del vil det si speideravis, blårussavis, credorussavis og Sørlandske Tidende, før han dro til Oslo og fant Vårt Land i 1976. Året etter sa han ja takk til fast jobb, selv om daværende sjefredaktør Thor Bjarne Bore advarte om at det ikke er spesielt trosstyrkende å skrive om kirke- og kristenliv.

— Likevel ble kirke- og kristenliv etter hvert mitt spesialfelt.

På spørsmål om følelse av lettelse over at årets kirkemøte snart er over, svarer Holbek:

— Kondisen er god. Det kommer godt med at årets møte var godt timet, med hjemmekamp for Start. Siden jeg er enebarn og foreldrene er døde, er det nesten ikke annet enn Start som binder meg til Kristiansand. Men det var jo Kirkemøtet du spurte om. Og det er blitt faglig tøffere etter hvert, med stadige leveranser til vår nettavis. Før i tiden hadde vi jo bare papiravisen og én deadline.

Ikke tabloid

Holbek har tidvis vært nokså enslig svale på kirkemøtenes pressebenk, etter som han følger dem fra A til Å.

— Andre medier enn Vårt Land og Dagen kommer gjerne bare når kontroversielle saker er tema, særlig når det handler om sex og homofili.

— Hvorfor snakker kirkeledere så ofte om dette?

— De gjør ikke det, det bare virker sånn. De fleste kirkemøtesakene handler om vern av skaperverket, klimakrise, grønn kirke og forbrukersamfunnet. Jeg er glad jeg jobber for en avis som ikke oppfatter kirke og trosliv som en del av underholdningsindustrien. Derfor trenger jeg ikke å stresse med tabloide vrier.