Personalet på Scandic Kristiansand Bystranda skal få opplæring i førstehjelp og psykososialt hjelpearbeid som en del av tiltaket.

Bedre forberedt

Torsdag denne uka inngår hotellet offisielt avtalen med Røde Kors, som gjør dem til kommunens første beredskapshotell.

— Det er for å være bedre forberedt på store hendelser vi ikke kan kontrollere. Brannen i Lærdal, for eksempel, viste behovet for et sted der berørte kunne samles og få både informasjon og hjelp, sier koordinator for Røde Kors Kristiansand, Nanna Thune.

Hun nevner også ferjeulykker som eksempel på uforutsette hendelser der mange berøres.

Får førstehjelpskurs

Scandic-hotellet ble valgt på grunn av beliggenhet og størrelse.

— I tillegg er det en stor idrettshall her, som betyr at man kan øke arealet raskt, forteller Thune.

Administrerende direktør for hotellet, Håvard Solum, ser på avtalen som en del av deres samfunnsoppdrag.

— I en krise skal hotellet skal stille med logistikk, mat, drikke, konferanserom og lignende. Vi skal være til stede, mens Røde Kors står for førstehjelp og slikt, sier han.

Røde Kors blir også leverandør av førstehjelpskurs til hotellets ansatte.

Skal drøfte beredskapen

Rådmann i Kristiansand kommune, Thor Sommerseth, sier et slikt tilbud skal finnes i alle kommuner.

— Scandic Kristiansand Bystranda bør ha alle forutsetninger for å være et effektivt beredskapshotell, sier han.

Utover denne avtalen er det ingen konkrete, nye beredskapstiltak på trappene akkurat nå.

Beredskapsrådet i kommunen skal ha et møte 28. april for å drøfte videre planer og ifølge beredskapssjef Sigurd Paulsen vil strømforsyning, viktig infrastruktur og samvirke bli diskutert.

— Man må ikke bare ta høyde for at ting kan skje, men også hvilken sårbarhet det er i det. En ting er hvis strømmen går i en time, men hva om det varer i over seks timer? Hva skjer med bensinpumper, minibanker og så videre? Vi må samvirke om hvordan vi skal drifte videre i slike tilfeller, sier han.

Vet ikke hvilke tiltak som kommer

Risiko og sårbarhets (ROS)-analysene skal gjennomgås som en del av planstrategien som ligger i bunn med tanke på ny kommuneplan etter neste valg.

— Jeg har ikke svaret på hvilke nye tiltak som blir aktuelle, for det er nå vi begynner. Men vi ønsker å sette fokus på risikoen for branner, noe Lærdal-brannen har minnet oss om, og for eksempel det at mange flere eldre bor hjemme. Det er en rekke momenter vi nå vil analysere, sier Paulsen.