— Vi ble grundig lurt, vi må dessverre innrømme det, sier dyreparkdirektør Per Arnstein Aamot til Fædrelandsvennen.

Det var fredag morgen det ble gjort en sikker observasjon av jerven på utsiden av gjerdet.

Det hadde oppstått hull i innhegningen etter at en marksikring i underkant av gjerdet hadde forvitret og løsnet. Hullet ble senere tettet.

I mellomtiden, før dyrepasserne kom seg opp til Nordisk Villmark for å jakte jerven og tette hullet, må den to år gamle hannen ha sneket seg inn igjen.

Direktør Per Arnstein Aamot (t.h.) og veterinær Rolf-Arne Ølberg er lettet, men også litt pinlig berørt av jervens krumspring. Foto: Arkivfoto

Da mannskapene trålte innhegningen for å lete, har den så gjemt seg godt. Dermedgikk alarmen fredag ettermiddag.

Uten spor

I løpet av helga gikk mannskaper med sporhund ito dager for å forsøke å finne mårdyret på utsiden. Men hunden markerte ikke noe som helst.

I løpet av helga kom et par tips fra publikum om mulige observasjoner, uten at de var sikre.

Mandag morgen tok saken en ny vending. Da observerte dyrepasseren det han mente var den savnede jerven — i innhegningen. En ny leteaksjon avdekket at den befant seg innenfor.

- Vi er selvfølgelig veldig glad for å konstatere at alle er tilbake, og at vi kan avblåse jakten. Når vi trodde den var rømt, hadde vi ikke annet valg enn å igangsette våre prosedyrer, mener Aamot.

Han viser til at jervens område er en betydelig del av de 40 målene i Nordisk Villmark, og at den dermed har mange gjemmeplasser.

Nye jervunger

Jervfamilien har gjort flere krumspring som kom til syne mandag. Fra før telte flokken fire dyr - et foreldrepar og to unge brødre.

Mandagens saumfaring avdekket nemlig at et nytt kull er kommet til verden. Antall unger er ikke brakt på det rene, som regel fødes to eller tre.

— Vi har i dag observert alle fire i familien, i tillegg har mor i flokken unger, så vi oppdaget et nytt kull samtidig. Nå sitter vi med en blandet følelse av glede og overgitthet, erkjenner direktør Aamot.

— Da kan i hvert fall folk ta det med ro, påpeker han.

Dyreparken utveksler stadig utrydningstruede arter med andre parker. En tredje bror ble sendt til Canada sist høst, mens broren til jerven som sto bak helgens pek er på vei til Alaska om kort tid.