– I enkelte situasjoner forstår jeg at det kan være praktisk med en pistol i beltet. Men det er et drastisk tiltak. Jeg opplever det som at politiet har god kontroll slik som dagens ordning er, sier Wenke Askevoll (66).

Sammen med venninnen Elin Rosseland (66) har hun fått med seg diskusjonen om politiets våpenbruk.

– Jeg er redd våpen i beltet gjør at flere kriminelle bevæpner seg. Det vil ikke virke forebyggende, men provosere fram mer våpen i samfunnet, sier Rosseland.

De er også enige om at de ikke vil føle seg tryggere om politiet får bære pistol i beltet.

– Det er mer vold nå enn tidligere, så jeg forstår behovet for tilgang til våpen. Men det bør holde med pistoler i bilen. Ellers synes jeg det viktigste er synlig politi i gatene, sier Askevoll.

– Dagens ordning fungerer

Den nye regjeringen åpnet i høst for generell bevæpning i de politidistrikter der politiet selv mener det er best. Politimester Kirsten Lindeberg ønsker ikke en slik ordning i Agder.

— Dagens ordning med såkalt fremskutt lagring av våpen i politiets biler fungerer bra, sier hun, og legger til at ansatte opplever at de har rask tilgang til våpen når behovet er der.

— Et flertall av de ansatte i Agder politidistrikt går ikke inn for generell bevæpning av politiet. Jeg kommer ikke til å gå inn for generell bevæpning av politiet i Agder, selv om det i regjeringsplattformen åpnes mulighet for det. Dagens løsning praktiseres i Agder politidistrikt på en god måte. Vaktlistene legges opp slik at det i hver av våre fire vaktregioner alltid skal være en faglig kompetent innsatsleder med våpengodkjenning, sier hun.

— Kan det skape mer frykt blant publikum om våpenbruken øker?

— Vi som gir tillatelse til bevæpning er alltid oppmerksomme på dette. Hvis en pågripelse i et boligområde, av for eksempel en psykiatrisk ubalansert person, gjør det nødvendig at mannskapene bevæpner seg, vil de gjøre det de kan for å gjennomføre oppdraget så skånsomt som mulig. I slike situasjoner vil det også ofte bare være aktuelt å bruke pistol, svarer Lindeberg.

- De kriminelle kommer til å ta fram våpenet

Fædrelandsvennen møtte mandag en kristiansander (48), som er en aktiv del av det kriminelle miljø i Kristiansand.

— Blir skytevåpen noe politiet til daglig skal bruke, kommer de kriminelle også til å ta fram våpenet. Det blir ikke bra, sier mannen, som ønsker å være anonym.

48-åringen er straffedømt mange ganger for vinningskriminalitet og narkotika.

— Våpen er en del av miljøet, men neppe for å brukes. Mest for moro, sier han.

- Behov for et ekstra verktøy

Under Politiets Fellesforbunds landsmøte for halvannet år siden stemte 71 mot 53 delegater for generell bevæpning.

— Det som har skjedd er en utvikling i samfunnet, der man ser at det er behov for et ekstra verktøy i verktøyskrinet, uttalte forbundsleder Sigve Bolstad til NRK i fjor.

Forbundet har ikke endret oppfatning, selv om 22 av 27 politimestre går mot generell bevæpning, ifølge Bolstad.

- Tilgjengelighet øker bruken

— Svensk politi har generell bevæpning. Der løsnes det seks ganger så mange skudd som i norsk politi hvert år, målt etter folketallet. Det forteller at politiets tilgjengelighet til våpen øker bruken, sier professor Johannes Knutsson ved Politihøgskolen.

Han har lite til overs for de politifolkene som mener den daglige og umiddelbare tilgang til et våpen på hofta skal skape større trygghet.

— I Norge peker politiet med ladd skytevåpen mot folk 50-70 ganger i løpet av et år. 2,7 ganger per år løsner politiet skudd, sier Knutsson.

I Sverige blir i gjennomsnitt én person drept som følge av skudd fra politiet hvert år. Åtte personer blir skadet i gjennomsnitt hvert år, viser statistikk fra professoren.