Underslaget, som i hovedsak har skjedd i fjor høst og vinter, er politianmeldt, opplyser organisasjonen i en pressemelding mandag.

– Organisasjonen har tillit til at politiets etterforskning vil avdekke både omstendighetene og nøyaktig omfang av underslaget. Samtidig har vi iverksatt tiltak for å minimere skaden, skriver styreleder Tove Merete Næss i pressemeldingen.

– Pengene som er borte var organisasjonens egenkapital. Jeg vil understreke at tilbudet til brukere og medlemmer blir opprettholdt på alle etablerte fylkeskontor. Tapet vil ikke få konsekvenser for avtaler eller prosjekter som er inngått med våre samarbeidspartnere. Vi vil fortsette å oppfylle alle våre avtaler, sier Tove Merete Næss, til Fædrelandsvennen.

Hun karakteriserer den tapte egenkapitalen som alvorlig for organisasjonen, og sier etableringen av nye lokalavdelinger på Vestlandet nå midlertidig blir lagt på is.

— Må skrinlegge utvidelsesplaner

– Vi vil fortsette å oppfylle våre avtaler, men dette tapet er alvorlig for organisasjonen. Vi må midlertidig skrinlegge planer om å utvide, og videre utvikling vil ta lengre tid, forklarer Næss.

Det var et nytt regnskapskontor som oppdaget uregelmessighetene sent i fjor høs, og innføring av nye rutiner har trolig medvirket til at underslaget fikk så stort omfang.

Spilleproblemer ligger bak

Den avskjedigede lederen har oppgitt at spilleproblemer ligger bak underslaget. Hele det underslåtte beløpet skal være brukt opp. Det er sannsynlig at det er begått underslag av små beløp tidligere.

– De mellom 15 og 20 ansatte i A-larm er jo vant til å forholde seg til personer som er avhengige, men da ikke av pengespill, sier Tove Merete Næss.

Om A-larm

A-larm er en landsdekkende bruker- og pårørendeorganisasjon innen rusfeltet med hovedkontor i Vest-Agder og avdelinger i Aust-Agder, Rogaland, Telemark og Vestfold.

Den ble stiftet i 1995 av pasienter som hadde vært i behandling for rusavhengighet og hadde behov for et samlingssted etter endt opphold.