I 1891 risikerte unge torridøler såre rumper hvis de ikke oppførte seg pent. Foto: Interkommunalt arkiv i Vest-Agder
Klassebilde av blandet klasse, 7E ved Tordenskjoldsgate skole, høsten 1919. Foto gitt av Solveig Skreiberg. Foto: Interkommunalt arkiv i Vest-Agder
De fleste elevene ved Tordenskjoldsgate skole kunne jevnt over si seg fornøyd med karakterene. Foto: Interkommunalt arkiv i Vest-Agder

Mye er blitt bedre med årene, også i skolen.

Det gjelder ikke minst bakender og fingertupper til ulydige elever, etter smak av henholdsvis bjerkeris og spanskrør.

Det er tiden da slike ting var daglig kost du kan se mer av, når Arkivsenter sør inviterer til temadag om skole førstkommende lørdag.

— Denne dagen setter vi fokus på skolevesenet og skolehverdagen før i tiden. Vi forteller om bygging av skoler, straff i skolen, ansettelse av lærere og mye annet, sier Bård Raustøl, rådgiver i Interkommunalt arkiv i Vest-Agder.

Debatt

Raustøl kan for eksempel fortelle at ris som straffemetode ikke alltid var en selvfølge, selv om slikt var tillatt.

I et referat fra 19. februar 1891 vises det til den daværende Skolelovens paragraf 74. "Om Anvendelse af legemlig Straf i Skolen":

"Legemlig Straf anvendes i Øvre Torridals faste Skole, men kun etter samråd og i Overvær av det Medlem av Tilsynsutvalget der har det specielle Tilsyn med vedkommendes Hjem efter at der er meddelt Underretning i Barnets Hjem. Saadan Straf maa kun tildeles med riis".

66 stemmeberettigede medlemmer var til stede på kretsmøtet denne vinterdagen på Mosby. Bare to av dem stemte nei til bjerkeris.

Mosbys første skolehus ble for øvrig bygd i 1854 og tatt i bruk samtidig med det første skolehuset i ytrebygda i 1856. Bildet er tatt rundt 1900. Dette bygget fikk etter hvert en omskiftelig skjebne, men her altså som skolehus.

Legg merke til uthuset til venstre for skolebygget. Det var skolens toalett, eller dass, for å bruke den rette betegnelsen på det.

Det hvite huset i bakgrunnen ble ifølge Torridal historielag kalt Betesda, og var i mange år hjem for foreldreløse barn.

Tilfeldig klasse

— Vi viser også kilder som er interessante for slektsforskere. Her kan folk for eksempel prøve å finne ut hvilken skole besteforeldre gikk på, hva slags karakterer de fikk og om de hadde mye fravær, sier Bård Raustøl.

Eksempel i så måte er vedlagte bilde og karakterutskrift fra en tilfeldig valgt klasse fra en tilfeldig valgt skole i det tilfeldige året 1919. Spanskrøret ble i mange år brukt som pekestokker, og omvendt.

Røret og riset forsvant ut av den norske skolen i 1936, da fysisk avstraffelse ble forbudt.