KRISTIANSAND: Mandalsregionens Renovasjonsselskap (Maren) mener de skal betale rundt 1000 kroner tonnet når de leverer avfall til forbrenning. Ikke 1750 kroner som i dag.

Ved påsketider skal voldgiftsretten behandle saken.

— Hvis Marens syn på hvordan prisene skal beregnes blir stående, må den nye prisen gjelde for alle selskapene som leverer avfall. Underskuddet som da oppstår må dekkesinn på andre måter. I praksis vil regningen før eller siden havne hos de bakenforliggende kommunene, sier Odd Terje Døvik, administrerende direktør i Returkraft.

Kristiansand og Arendal er gjennom sine renovasjonsselskaper de største eierne i Returkraft.

Underskudd

Returkraft har økt prisene for å unngå nye underskudd. Regningen havner til slutt hos forbrukerne gjennom økt renovasjonsgebyr.

Gebyret har økt med 186 kroner i Kristiansand, og 450 kroner I Mandal. Skulle prisene hos Returkraft bli senket for alle, kan renovasjonsgebyret derimot gå ned med mellom 300-400 kroner i året.

Men samtidig ville altså Returkraft få mellom 40-50 millioner mindre for å ta imot avfallet.

— Skulle Maren få gjennomslag, vil ikke det nødvendigvis føre til at Returkraft må forandre prisene for alle. Men skulle det skje, må kommunene enten gå inn med egenkapital eller bruke garantier de har stilt. Men det blir en veldig hypotetisk situasjon, sier Sigurd Tvedt, daglig leder i Avfall Sør, renovasjonsselskapet for Kristiansand og nabokommunene.

Han tror ikke Maren når fram med sitt krav.

Uheldig

I Kristiansand bystyre er det forsatt bred støtte til at Kristiansand skal være eier og at forbrukerne må betale for å unngå underskudd. Unntaket er Vidar Kleppe (Dem).

— Det er fantastisk bra at Maren nå har tatt tak i denne saken, slik at husholdningene og politikerne våkner og ser hva som har skjedd. Jeg håper dette setter fart på debatten om å selge seg helt ut.

Han viser til en rapport fra Norsk Industri. Organisasjonen er mot at kommunene skal drive forbrenningsanlegg og mener prisen kunne vært halvert hvis avfallet ble levert på det åpne markedet.

— Kommunale eiere fordyrer søpla siden de har monopol. De kan sette prisene der de vil og sender regningen til innbyggerne, sier Kleppe.

Ikke støtte

Kleppe får ikke støtte fra andre partier. De viser til at prisene ikke er vilkårlige siden Returkraft skal ta kostpris. Skulle Kristiansand levert avfallet til et annet og billigere forbrenningsanlegg, hadde det raskt blitt til et svensk selskap.

— Vi mener Returkraft er organisert på rett måte, selv om det ikke er en heldig situasjon at deltakerkommunene tvinges til å levere til en leverandør og ikke kan velge. Men foreløpig ser vi ingen andre aktører som kan ta den jobben og vi ønsker ikke transport til Sverige, sier Tor Utsogn (Frp) som ikke liker at renovasjonsgebyrene øker.

— Det er Returkrafts ansvar å drifte det så billig som mulig, og jeg tror alle reagerer på avgiftsøkning.

Holder tilbake fem millioner

Maren nekter å betale en regning på fem millioner til Returkraft.

— Maren har forskuttert voldgiftsbehandlingen når de holder tilbake disse pengene og bruker den prisen de selv har regnet seg fram til, sier Odd Terje Døvik, administrerende direktør i Returkraft.

Når de to møtes til voldgift, skal retten avgjøre hvordan avtalen mellom de to skal forstås. Voldgift innebærer at begge må akseptere resultatet og at de ikke kan anke.

— Det er helt fair å være uenige om en avtale. Men å ensidig slutte å gjøre opp for seg mens vi venter på en rettsavgjørelse synes jeg er useriøst, sier Døvik.

Maren forsvarer at de ikke betaler det Returkraft ber om.

— Vi mener de tar feil pris. Det er bakgrunnen for at vi har gjort dette, sier daglig leder Alf Gottfred Møll og legger til at det de nå ønsker er å få en løsning på denne saken gjennom voldgift.