Sindre Robstad Lunden 11 år vanner jordet godt før påtenning av bålet Foto: Reidar Kollstad
Marie Langeid (5 1/2) kaster en våt svamp med hode til Liv Victoria (11) som blink. Foto: Reidar Kollstad
Liv Victoria (11) meldte seg frivillig til å være blink, etter at ingen andre meldte seg frivillig. Foto: Reidar Kollstad
Torlev Drivenes (11) fikk æren av å telle sankthansbålet med en hjemmesnekret tyrifakkel. Foto: Reidar Kollstad
De frivillige ved Sør Cup kunne kose seg med grillmat ved sakthansfeiringen på Vigeland Hovedgård. F.v: Liv Gunhild Ryger, Hanne Snål, Mette Gustavsen, Odd Terje Johannesen, Svein Erik Slåen, Marius Hansen og Leif Sørensen. Foto: Reidar Kollstad
Jarle Lie serverer pølser, hamburgere, grillspyd og laks til sultne deltakere. Foto: Reidar Kollstad
Mange samlet seg rundt båltenningen. Foto: Reidar Kollstad
Sankthansbålet på Vigeland Hovedgård. Foto: Reidar Kollstad
Sankthansbålet på Vigeland Hovedgård. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg hadde et håp om at det skulle komme noen, men at det skulle dukke opp så mange hadde jeg ikke forventet, smiler Elin Svendsen, turneringsleder for Sør Cup Vennesla.

Det er første året cupen arrangerer sankthansfeiring ved Vigeland Hovedgård etter at lokalbefolkningen har vært spredt for alle vinder i flere år.

— Det var så trist å se cup-spillerne og lokale sitte med engangsgriller rundt omkring på skoler under sankthans i fjor, forteller Svendsen.

Det var da hun bestemte seg for at hun i år ville samle hele cupen og lokalbefolkningen i Vennesla for en skikkelig sankthansfeiring i går kveld.

Hedret frivillige

Kristina Verås Bustad (8) feiret sankthans med besteforeldrene og fotballtrening i Vennesla. Foto: Reidar Kollstad

Svendsen kan ikke huske sist det var en slik felles feiring i Vennesla. Det kan heller ikke Svein Erik Slåen og Leif Sørensen, frivillige ved Sør Cup.— Det er sjeldent at det er så mange Vennesla-folk samlet på ett sted. Det er vel bare på 17. mai det skjer ellers, sier Slåen.

Feiringen var spesielt ment som en takk til de frivillige som har bidratt under Sør Cup, men hele bygda var invitert. Bare i Vennesla er det lagt ned over 5000 timer med frivillig arbeid i tilknytning til cup-dagene. Både Slåen og Sørensen har jobbet som frivillig i 12-timers skift ved fotballcupen, men I kveld har de imidlertid fått fri for feire midsommerfesten med grilling og båltenning.

— Det er mange spillere, foreldre og andre frivillige som stiller opp år etter år for å hjelpe til med å lage Sør Cup i Vennesla, og da er det gøy å kunne gi dem en skikkelig feiring, forteller Svendsen.

Ildsjeler i ilden

En av de som ikke fikk fri for kvelden var grillmester og trener Jarle Lie. Resten av året lager han mat på hver hjemmekamp og i seks-tida fyrte han på grillen på Vigeland. Nå sørger han for at det ikke finnes en tom mage på gressletta ved Vigeland Hovedgård.

— Jeg står her og griller så lenge folk er sultne, smiler han bredt.

I tillegg til grilling hadde Frivillighetssentralen og Jeger og Fiskerforeningen laget en aktivitetsløype for de yngre.Kristine Verås Bustad (8) sikter seg godt inn på ballen før hun skyter løs på tomflaskene som står oppstilt som bowlingkjegler.

Jubelen bryter løs når hun får ned nesten alle på ett spark.

— Jeg spiller fotball, og er spiss, til vanlig så det skulle bare mangle, sier Kristine om treffet.

Hun skulle imidlertid gjerne fått ned den siste kjegla også, men bommer på det siste skuddet. Hun er ikke gammel nok til å delta på cupen, men sikter på å bli tatt opp om noen år.

— Jeg må bare trene litt mer, forteller hun.

Fryktet for båltenning

— Det har ikke regnet i Vennesla på flere uker, noe som for så vidt er fantastisk, men vi ble veldig i tvil om vi fikk lov til å tenne bål, forteller Elin Svendsen.

Med lån av brannslanger, fukting av bakken og til slutt godkjennelse fra brannvesenet, kunne imidlertid bålet tennes av Torlev Drivenes (11) med en hjemmesnekret tyrifakkel.