— Det skjer hvert eneste år. Enkelte forholder seg ikke til regelverket, og sjøsetter ikke båten innen fristen som er sankthans, sier Per Kristian Nygård, leder for Småbåthavnskontoret i Kristiansand,

Vedlikeholdsarbeidere hengte opp lapper med advarsel om borttauing på 12 båter i Hånesbukta. Foto: Christian Tunge

I Hånesbukta står 12 båter fortsatt i vinteropplag på parkeringsplassen. I småbåthavna i Bertes teller vi over 20 båter, i tillegg til søppel og etterlatt opplagsutstyr. Mange av båtene opptar både to og tre parkeringsplasser. Nå ønsker kommunen fortgang i oppryddingen, og tirsdag ettermiddag plasserte de lapper på samtlige båter hvor eierne har slurvet med fristen.— På lappene står det at vi oppfordrer eieren til å fjerne båten så raskt som mulig. Deretter prøver vi å kontakte den enkelte. I ytterste konsekvens blir de tauet bort, sier Nygård.

Går ut over vedlikeholdet

Småbåthavnkontoret i Kristiansand vedlikeholder over 4200 båtplasser fordelt på 22 havner. Havnene er selvfinansierende, noe som gjør at fellesskapet må betale for de som ikke forholder seg til regelverket.

— Det er krevende å iverksette tiltak, men nødvendig for å få havna til å fungere optimalt. Jeg håper mange ser lappene og får båten ut i løpet av uka. Vi begynner å bli lei av at folk ikke får båtene ut i tide, men vi har kanskje vært for snille, erkjenner Nygård.

Rydder hvert år

Runar Glamsland jobber med å vedlikeholde byens havneområder, det var også han som hengte opp varsler om borttauing på flere titals båter tirsdag. Glamsland var også med på å rydde hele Kuholmen i høst. Nå ser deler av parkeringsplassen ut som en søppeldynge.

— Småbåthavna i Bertes er verst. Det er ekstra synd fordi det også er en av byens største badeplasser. I høst satte vi opp flere containere og ryddet plassen, nå flyter søppelet igjen, sier Runar Glamsland.

Det er ikke bare båter som fortsatt står på land. Mange legger også igjen båtbrygger og avfall fra vårens oppussingsprosjekt. Glamsland skulle ønske båteierne tok mer ansvar.

— Jeg vil mye heller vedlikeholde båtplassene enn å rydde parkeringsplasser. Det tar veldig mye tid og går ut over fellesskapet, forteller Glamsland.

Uproblematisk

De andre småbåthavnene i distriktet har ikke samme problem og slipper å bruke midler på opprydding og borttauing .

- Det er ikke et problem hos oss og vi opplever at folk setter båtene sine ut. Dessuten har vi ikke så mange opplagsplasser på land. Det er noen som har tatt kontakt og bedt om å la båten stå over sommeren, da har vi laget en avtale med den enkelte, forteller Olav J. Neset, Havnefogd i Mandal Havn KS.

I Lillesand kommune er det ingen krav til når båtene skal sjøsettes.

— Dette er en helt ukjent problemstilling for meg. Vi opplever at folk sjøsetter båtene sine, sier havnesjef i Lillesand kommune. Trude Jakobsen.

Men i Kristiansand kan båteiere som drøyer med å få båten på sjøen, risikere å få den tauet bort.