— Dette er jul og 17. mai på en gang for oss i bransjen, sier ansvarlig for Spis for 100, Henning Vestavik.

Det er femte året at arrangementet holdes i byen, og hele uka vil spisestedene som deltar servere et måltid for 100 kroner.

Vestavik, som er daglig leder på pizzarestauranten Jonas B. Gundersen, forteller at fra 12 deltakende spisesteder i 2010, er nå 45 spisesteder med.

Det er sju fler enn i fjor. Blant nykommerne er Kjøkkenskapet, sushi-restauranten Fuumi og Scandic Bystranda.

SVINENAKKE: På bordet på Glipp sto braissert svinenakke på confitert svineribbe, servert med passende grønnsaker, whiskeysaus og amandinepoteter. Foto: Gaute Beckett Holmslet

— Det begynner jo å bli en del, og vi har bakerier og take-a-way-steder med. Alle som kan server en god rett til hundre kroner, sier han.

40.000

I fjor ble det solgt over 40.000 retter, noe som ga spisestedene fire millioner kroner i kassa. Vestavik håper minst på tangering i år.

— Vi har økt for hvert år, og selv om værgudene ikke er med oss, så er interessen stor. Vi har 6000 følgere på Facebook, og mange gleder seg til dette, sier han.

Bakgrunnen for arrangementet i 2010 var å få trege sørlendinger ut på byen.

— Vi ønsker å skape blest på vinterhalvåret hvor det er veldig stille. Statistikk viser at sørlendinger går ut og spiser ca. en gang i måneden. Vi vil doble det til to ganger i måneden, og nærme oss andre større byer, der folk går ut tre-fire ganger.