— Det var overraskende å få en slik utmerkelse, og veldig gøy å bli honorert for en sak jeg har jobbet så lenge med, sier Skaar, som også er tidligere varaordfører i Marnardal kommune.

Skaara har også jobbet som rådgiver hos fylkeslegen. Her er hun avbildet i 2012, forbindelse med et studie på røykevaner til elever på videregående skole. Foto: Jarle R. Martinsen

Medaljen ble overrakt under tirsdagens kommunestyremøte. Skaar ante ikke at hun skulle få Kongens fortjenstmedalje. Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

— Veldig fortjent

— Vi inviterte henne til møtet under påskudd av at vi skulle markere ettårsdagen for Marnardal som røykfri kommune. Det var jo hun som først startet prosjekt med røykfrie klasser, som senere ble en landsomspennende satsning. Utmerkelsen er veldig fortjent, hun er en engasjert og dyktig person, sier ordfører Helge Sandåker (Ap).

Det var i jobben som helsesøster i kommunen på 1990-tallet at Skaars engasjement mot røykingen ble vekket.— Jeg opplevde at flere småbarnsforeldre ikke klarte å slutte, og jeg ønsket å ta fatt på røykingen før folk begynte med den. Det var skrekkelig mye røyking på den tiden, og sørlendingene har lenge vært høyt oppe på røykestatistikker. Det er gledelig å se at utviklingen går andre veien nå, sier hun.

Det var kommunen og fylkesmannen som sendte søknad til Kongen om tildelingen. Fortjenstmedaljen utdeles «som belønning for innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid», ifølge kongehusets nettsider.

Følger utviklingen

— Hun har stått på i lang tid for saken, og det var hun selv som kom med innspillet om at Marnardal skulle bli en røykfri kommune, noe vi skal fortsette å være. Det er veldig bra å ha fokus på dette, sier Sandåker.

Skaar er i dag pensjonist, men er nestleder i Nasjonalforeningen for Folkehelsen i Vest-Agder.

— Når man holder fast på et område så lenge som jeg har gjort blir det en del av deg, og det er spennende å følge utviklingen, sier hun.