FORNØYD: Elisabeth Kristensen satte for første gang fyr på sitt eget kunstverk. Foto: Jon Anders Skau
MØRKLAGT: Flere av byggene i Markens slokket lyset. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: De siste årene har det vært konsert på Torvet under Earth Hour. I år valgte Kristiansand kommune å gå andre veier.

For da klokka slo 20.30 og lysene ble slukket i hele verden, tente kunstneren Elisabeth Kristensen på sitt eget kunstverk.

– Jeg har aldri gjort dette før. Men det ble veldig flott, sier kunstneren.

FOREVIGER: Christen Egeland, rådgiver i kommunen og ansvarlig for markeringen, synes det ble en flott stund på Torvet. Foto: Jon Anders Skau

Det samme sa kommunens rådgiver Christer Egeland, som er ansvarlig for markeringen.– Dette skal være en tid for ettertanke. Derfor ønsket vi ikke å lyse opp Torvet med konsert når resten av verden mørklegges. Jeg synes dette ble veldig stemningsfullt og flott, sier Egeland.

Klar symbolikk

Earth Hour handler om å slukke lysene for å spare miljøet. Polsmelting er en av konsekvensene av klimaforandringene. Derfor ble et tårn av is brent ned på Torvet i Kristiansand lørdag kveld.

– Symbolikken her er jo helt naturlig. Jeg fikk denne idèen straks jeg begynte å jobbe med dette temaet, sier Kristensen.

Hun gjore en test med like mye is tidligere i uka, og synes det så bra ut også lørdag.

– Det er vakkert å se på, og det er en tydelig symbolikk. I tillegg har det jo kommet en trommis her som setter litt stemning på markeringa, forteller hun.

Unikt

Alf Helge Sandtorv og Ruth Laila Steffensen var to av de drøyt tredve personene som møtte opp for å markere Earth Hour i Kristiansand. De likte stuntet til kunstneren.

UNIKT: Ruth Laila Steffensen og Alf Helge Sandtorv synes det var et flott syn på Torvet. Foto: Jon Anders Skau

– Det er unikt og tøft. Jeg får lyst til å prøve noe liknende hjemme, forteller Steffensen.De har selvfølgelig husket å slokke lyset hjemme før de dro ned på Torvet. Begge er opptatt av miljøet, men Sandtorv har ikke troa på at vi mennesker kan stoppe klimaforandringene.

– Menneskeheten er altfor egoistiske til å redde miljøet, sier han.

Mørkla byen

Rådhuset, Domkirken og Christiansholm festning var noen av de kommunale bygningene som slokket lyset i seksti minutter lørdag kveld. Men også Sandens kjøpesender, Scandik Kristiansand, Stormberg og Tordenskioldsgate skole deltok i Earth Hour.