Hos familien Gavin i Kolbotn sør for Oslo er både store og små fornøyde med lommepengeordningen de har hatt i noen år. I begynnelsen av hver uke overføres fra pappa Thomas’ konto 50 kroner til Casper (13) og 30 kroner til Sofia (10).

I slutten av uken gjør foreldrene opp status. Dersom barna har gjort de avtalte oppgavene i hjemmet, får pengene stå, hvis ikke går de tilbake til pappas konto.

LES OGSÅ:

-Hold plikter og lommepenger atskilt

— Gi barna penger for det de gjør

Oppgavene er å holde rommet ryddig, hjelpe til med å dekke på og rydde av bordet og fikse litt frokost i helgene. I tillegg skal de hver dag ta matboksen ut av sekken og sette den i oppvaskmaskinen.

Når vi gjør noe, så får mamma og pappa mindre å gjøre og da blir de glade. Og så får vi penger for det, og da blir vi glade. Casper Gavin (13)

- Alle blir glade

Satsen er det den er siden barna får alt de trenger av klær og utstyr av foreldrene, også lørdagsgodt kommer utenom. De oppsparte lommepengene kan de, innenfor rimelighetens grenser, derfor bruke på akkurat det de vil. Og ønsker Casper å bruke mer på mobiltrafikk enn det som ligger inne i abonnementet hans, må han ta av ukepengene til det.

Casper Gavin (13) har faste oppgaver i hjemmet. En av dem er å ta ut matboksen av skolesekken hver dag og vaske den. Foto: KRISTINE GRUE LANGSET

— Det er bra med lommepenger for da kan jeg spare og kjøpe noe jeg har lyst på, i stedet for at jeg må vente til jul eller bursdag, sier Sofia.

— Når vi gjør noe, så får mamma og pappa mindre å gjøre og da blir de glade. Og så får vi penger for det, og da blir vi glade, sier Casper fornøyd.

Bedre kan det egentlig ikke sies, er hele familien enig om.

- Viktig at de lærer seg å hjelpe til

Foreldrene Pia og Thomas Gavin i Kolbotn mener lommepengeordningen bidrar til at barna forstår verdien av penger og hvor mye de må jobbe for å få noe.

— Før vi begynte med ordningen var det endel gnål og mas som «Kan jeg ikke få det, det koster bare 149 kroner» og så videre, sier Thomas.

— Nå er det veldig greit å kunne si at de kan bruke sine egne penger hvis de vil ha noe som vi ikke vil kjøpe til dem. Dermed får de også selv vurdere hvor viktig det er, skyter Pia inn.

Like viktig synes foreldrene det er at barna også lærer seg å hjelpe til hjemme.

— Egentlig burde de hjelpe til uten å skulle få noe for det, det var helt naturlig for meg da jeg vokste opp, sier Pia.