PORTRETT AV EN MUNK: Hans Skotterud, Brokke i Valle. Foto: JOHS. BJØRKELI
MUNKENS ALTER: Hans Skotterud ved sitt eget alter med offerboller, buddhaer og bilder av læremestre. Foto: JOHS. BJØRKELI

VALLE: — Da Dalai Lama fikk fredsprisen i 1989, visste jeg at det var buddhist jeg ville bli. Det var sterkt å se den vesle mannen som sto der, han som måtte flykte på grunn av kinesernes forfølgelse, men som likevel bare utstrålte medfølelse og kjærlighet, sier Hans Skotterud.

54-åringen møter Fædrelandsvennen iført munkeklær – med lesebrillene høyt plassert på det glattbarberte hodet. Noen minutter før har han sittet på meditasjonsplassen sin og lest tekster om livet. Lesingen og meditasjonen foregår etter faste ritualer, med tromme og bjelle i nevene.

PORTRETT AV EN MUNK: Hans Skotterud, Brokke i Valle. Foto: JOHS. BJØRKELI

— Hva sier setesdølene når de hører at ambulansesjåføren og tidligere felespilleren er blitt buddhistmunk?- Jeg har aldri hatt noen problemer med det. Barna mine har besøk av skolekamerater her hjemme, og heller ikke de har fått problemer, sier Skotterud.

Enslig

— Nå er det slutt på kvinner og vin?

— Ja, det har jeg gjort meg ferdig med. Man kan ikke være gift som buddhistmunk, sier setesdølen.

— Vi kan vel si at du har fått både i pose og sekk, da?

— På en måte har jeg det. Jeg ville bli munk allerede i 1992, men da sa buddhist-læreren min nei. Han sa jeg skulle leve et normalt liv til jeg ble eldre, så kunne jeg velge da. Munkeløftet mitt har jeg gitt for fem år, sier valldølen.

Tibetanske tradisjon

Hans Skotterud er munk i den tibetanske Karma Kadjy-tradisjonen. Han kjenner bare til fire, fem andre munker i denne tradisjonen her i landet. Zen-buddhister i den japanske tradisjonen er det derimot mange av.

Fire timer hver dag mediterer, visualiserer og leser Skotterud i sitt vesle kammer.

— Buddhismen er egentlig ingen religion, her er ingen gud på toppen, det er snarere en filosofi. «Den opplyste tror ikke, han ser», sier Buddha. Buddhismen går ut på å kutte den største synderen, Egoet. Hovedmålet med buddhismen er å oppnå frigjøring fra lidelse. Men dette er ikke lett å forklare med få ord, sier Hans Skotterud.