OSLO: 21-åringen fra Høvåg fortalte at hun ikke med seg nok penger til en Bolivia-reise da Stina Brendemo Hagen avslørte at de ikke skulle Spania. – Hun sa at jeg ikke skulle tenke på pengene.

21-åringen startet i ettermiddag sin forklaring av som skjedde i forbindelse med Bolivia-reisen i 2008. Kvinnen er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 22,4 kilo kokain til Norge 19. mai 2008. — Det var Stina som ordnet med billettene. Jeg fikk beskjed om at vi skulle hjelpe til med å pusse opp et hus i Spania som tilhørte familien hennes. De vi skulle jobbe for betalte reisen, kost og losji, fikk jeg vite, sa 21-åringen i retten.

For lukkede dører

Forklaringen hennes gikk for lukkede dører, etter begjæring fra 21-åringens forsvarer, Carl Bore. Tilhørerne, blant dem 21-åringens mor og besteforeldre, måtte dermed forlate salen. Retten tillot imidlertid pressen å være til stede.

21-åringen fortalte at hun ble spurt om å være med på turen av Stina Brendemo Hagen, som hun hadde utviklet et nært forhold til. På dette tidspunktet bodde 21-åringen hos en venninne i Lillestrøm.

— Hun er en barndomsvenninne av Stina. Vi tre gikk sammen hver dag og ganske tidlig fikk jeg høre at Stina skulle til Spania. Etter en stund ble vi spurt om vi ville være med, sa 21-åringen.

Venninnen gikk på skole og måtte derfor takke nei. 21-åringen, som da var 18 år, spurte foreldrene og fikk lov til å reise. En uke før turen reiste hun hjem for å hente malerklær.

— Det var slitte klær jeg kunne jobbe i, uten å være redd for at de skulle gå i stykker.

- Det var en gave

21-åringen forklarte at hun møtte Madeleine Rodriguez på Gardermoen den dagen de skulle reise. Det viste seg da at hun og hennes to år gamle datter også skulle være med. Det var ikke den eneste overraskelsen.

— Madeleine spurte om jeg var klar for Bolivia. Jeg stusset litt over det, men så at Stina smilte og var glad og fornøyd. Hun sa at det var en overraskelse, sa 21-åringen.

Hun forklarte til de andre at hun ikke hadde penger til å reise til Bolivia, men Brendemo Hagen skal da ha svart at det ikke var noe å tenke på.

— Hun sa det var en gave, forklarte 21-åringen.

Selv om hun stusset litt over de endrede planene, hadde hun likevel lyst til å være med.

— Første tanken var at jeg gjerne ville være med. Jeg ringte ikke hjem. Hvis du kjenner min mamma, så er hun veldig beskyttende. Jeg trodde at hun ville si at jeg ikke kunne være med, siden det ikke var som det var planlagt. Noen, jeg tror det var Madeleine, sa at jeg kunne ringe senere, sa 21-åringen.

- Byttet koffert med Madeleine

Under oppholdet i Bolivia oppholdt de seg hovedsakelig i Santa Cruz. 21-åringen fortalte at de brukte tiden til å besøke en slags fornøyelsespark, gå på kino, kjøre firehjuling og gå på markedet. På spørsmål om hvem som finansierte oppholdet svarte 21-åringen at det var Brendemo Hagen som betalte.

— Det var Stina som finansierte alt. Hvert fall for min del.

Etter fem dager i Santa Cruz skal Rodriguez ha spurt 21-åringen om de kunne bytte koffert. Høvåg-kvinnen svarte at det var greit, og tenkte ikke noe videre over forespørselen.

— Jeg så ikke på det som noe problem. Da vi reiste til flyplassen hadde jeg hennes koffert. Halvparten av innholdet var sko, klær og smykker som tilhørte henne, sa 21-åringen.

Hun forklarte videre at hun aldri løftet kofferten, men vippet den opp. Hun var usikker på om hun selv løftet den opp på bagasjebåndet, men husker at den veide 27 kilo.

Da de tre kvinnene ble stoppet fant politiet totalt 22,4 kilo kokain gjemt i noen adidasbager i de tre koffertene.

Aktor, Petter Mandt, ba 21-åringen fortelle om oppveksten sin i Høvåg. 21-åringen beskrev oppveksten som beskyttet, i et miljø hvor alle kjenner alle. På spørsmål fra Mandt svarte 21-åringen at hun ikke hadde lest noe om narkotikasmugling i media, eller hørt noe om at det er lurt å passe på bagasjen i utlandet.

21-åringen vil fortsette sin forklaring i morgen.

Nekter straffskyld

21-åringen fra Lillesand er den siste av de tiltalte som forklarer seg i retten. De fire andre tiltalte har alle nektet kjennskap til smuglingsforsøket. To av dem erkjenner å ha vekslet penger på oppdrag fra den påståtte hovedmannen, en 26-åring fra Oslo.

26-åringen soner for tiden en dom på sju og et halvt års fengsel for en annen narkotikasak, hvor to jenter smuglet kokain fra Brasil til Sverige.

Tiltalt sammen med bakmann og pengevekslere

Bevisføring og vitneforklaringer

De neste dagene vil påtalemyndigheten presentere sine bevis for retten. Dette dreier seg blant annet om opptak av telefonsamtaler og romavlytting. Til uken vil de første vitnene forklare seg.

Madeleine Rodriguez

Madeleine Rodriguez , som soner en ti år lang dom for smuglingsforsøket i Bolivia, er et av de over 40 vitnene i saken. Det er foreløpig uklart når hun skal forklare seg.— Det var ingen som ble lurt

Rettssaken i Oslo tingrett skal vare i totalt fem uker. Dom faller senere.