PASS PÅ: Selvgjort er ikke nødvendigvis velgjort, advarer forsikrings- og rørleggerbransjen. Foto: NRL.NO

I året som gikk mottok forsikringsselskapene melding om mer enn 80.000 vannledningsskader i norske hjem, en økning på nær 60 prosent i forhold til 2009. Erstatningsutbetalingene endte på om lag 2,9 milliarder kroner, bare etter vannledningsskader.

Ikke bare sprengkulda

Mye av økningen skyldes kulda sist vinter, og frostskader som følge av denne. Men man ser også en tydelig sammenheng mellom høye erstatningsutbetalinger og flittige hobbyhåndverkere som ikke er redde for å ta tanga i egne hender.

Det blir bekreftet i en ny rapport, gjennomført av Norstat, hvor det kommer fram at nær halvparten av alle norske menn har installert eller montert vannførende utstyr i hjemmet. Hver femte kvinne har gitt seg i kast med det samme.

Ivrige pappaer

– Å koble til et blandebatteri eller en oppvaskmaskin kan virke enkelt. Problemet er bare at én liten feil kan få store skadekonsekvenser. Vi ønsker ikke å ta fra folk gleden ved å sette i stand hus og hytter, men vi ser at mange har for høy tillit til egne evner, og tar på seg arbeid som burde vært utført av fagfolk, sier teknisk inspektør, Torstein Bratgjerd hos If.

Husstander med tre eller flere barn utmerker seg som «verstinger», med flere selvgjorte installasjoner og monteringer. Hele 85 prosent av disse familiene kobler til oppvaskmaskinen sin uten hjelp fra fagfolk, og 35 prosent fører selv fram ledninger med vann. Halvparten monterer også dusjkabinettet sitt på egen hånd.

Samtidig viser undersøkelsen at én av ti av disse husstandene, har opplevd ukontrollert vannutstrømming i etterkant av hobbyhåndverket.

– Vit hva du gjør

– Kommer det inn en vannskade hvor man ser at noen har reparert selv, uten å følge forskrifter og anvisning fra deleleverandør, og det er tydelig at vannskaden skyldes dette arbeidet, er det nærliggende å tro at det vil bli en avkorting i erstatningen, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If.

– Det er så fryktelig mye som kan gå galt, at vi alltid anbefaler å bruke rørlegger til vanninstallasjoner. Tilfanget av utstyr, deler og ulike leverandører er voldsomt, og det er ikke sånn at alt kan brukes om hverandre. Man må være fagkyndig, skal man være sikker på å få dette riktig, mener Frostad.

Steng stoppekrana

Rørleggerbransjen er, naturlig nok, enig.

– I tillegg til å gjøre jobben skikkelig, kan rørleggeren bidra med gode løsninger for å senke risikoen for vannskader ytterligere. Det finnes for eksempel en rekke produkter på markedet som varsler ved lekkasje eller stanser vanntilførselen til boligen, sier kommunikasjonssjef Tirill Ilebekk Hansen i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS.

– De fleste vannskader skjer når huset står tomt og det oppstår lekkasje i forbindelse med én eller flere vannførende maskiner. Derfor råder vi folk til ikke å sette på noen maskiner før man forlater huset, samt å stenge av hovedkranen dersom man skal være borte over tid. De mest omfattende vannskadene finner sted når vannet får renne fritt over flere dager, utdyper Ilebekk Hansen i en pressemelding.