– Vi er bekymret for hva som vil skje med familien de besøkte. Alle som mottar besøk og forteller om konflikten i Vest-Sahara, risikerer å bli arrestert og torturert, sier komiteens leder Jørn Sund-Henriksen til NTB.

Les også: Arendalitt pågrepet i Vest-Sahara

Han mener likevel ikke at det var galt av nordmennene å besøke dem.

– Familien vet hva den risikerer, men ønsker likevel å fortelle om situasjonen i Vest-Sahara. Dette er ett av verdens mest lukkede land, og marokkanske myndigheter er helt hysterisk oppsatt på at det ikke skal komme ut opplysninger derfra, sier Sund-Henriksen.

De to nordmennene er nå utvist fra Vest-Sahara og var ventet å ankomme Marrakech i løpet av tirsdagen. Da skulle de tas direkte med til flyplassen for å bi deportert.

De to skulle etter planen ha returnert til Oslo lørdag.

Sultestreik

Studentene ble pågrepet av marokkansk politi mandag kveld, kort tid etter at de hadde møtt moren til Brahim Dahane. Han er en av de mest kjente politiske fangene i det okkuperte Vest-Sahara og ble i fjor tildelt den svenske regjeringens menneskerettighetspris, Angerprisen.

Nå har han sittet fengslet i 15 måneder, og saken hans skal opp i neste uke. Han skal tirsdag ha innledet en sultestreik i fengselet i protest mot rettsprosessen mot ham og seks andre aktivister.

– Så blitsen

Den ene av studentene, Trygve Utstumo, forteller at politiet sto på utsiden av vinduet da de besøkte moren til Dahane. Få minutter senere ble de pågrepet på gata.

– De gjorde en grundig kroppsvisitering av oss begge og forhørte oss. Politiet hadde sett blitsene fra kameraet på rommet hvor vi hadde møtte Dahanes mor, og de var veldig interessert i å få tak i bildene vi hadde tatt, sier Utstumo til støttekomiteens nettsted. Bildene er nå publisert på www.vest-sahara.no.

Samme kveld ble de satt på en buss med politieskorte på vei til Marrakech. Tirsdag morgen var de fortsatt på vei ettersom bussen punkterte midt på natten, opplyser Sund-Henriksen.

Flere kastet ut

Ifølge Støttekomiteen for Vest-Sahara har flere utenlandske observatører, parlamentarikere og journalister blitt utvist fra Vest-Sahara de siste ukene. Så sent som mandag ble en gruppe spanske observatører kastet ut etter å ha etterforsket EUs fiske i de okkuperte områdene.

Vest-Sahara er en tidligere spansk koloni som både Marokko og frigjøringsbevegelsen Polisario krever råderett over.

Størstedelen av landet har vært okkupert av Marokko siden 1975. Tusenvis av landets innbyggere bor i flyktningleirer i Algerie.