FARSUND: Postordrefirmaet har ingenting å gjøre med fossilet, men kom museet i forkjøpet ved å registrere navnet Ida i kombinasjon med fossilfiguren med samme navn. Firmaet vil bruke logoen på sine produkter og har nå fått medhold, melder NRK.

Naturhistorisk Museum la i mai 2009 fram bilde av fossilfiguren. To uker senere registrerte Farsund-firmaet International Trade Service navnet Ida til bruk sammen med bilde av fossilfiguren som logo på sine figurer. Patentstyret har nå i en ny avgjørelse bestemt at logoen tilhører postordrefirmaet, og ikke museet. Begrunnelsen er at firmaet var først ute med å søke registrering. Direktør Arne Bjørlykke ved Naturhistorisk Museum freser.

– Her er det et privat firma som prøver å sko seg på Ida-fossilet. Det synes vi er betenkelig. Vi oppfordrer alle til å ikke kjøpe kofferter med Ida-fossiler på, sier han.

Han skal nå vurdere om kampen skal fortsette, eller om han skal gi seg.

Fossilet antas å være rundt 47 millioner år gammelt. Det har fått artsnavnet Darwinius masillae. Paleontolog Jørn Hurum hevder at «Ida» er en link mellom aper og halvaper. Det var en samler som først fant fossilet under en privat ekspedisjon til Tyskland på 1980-tallet.