KRISTIANSAND: — Vi er ikke redde for vedkrig. Vi kan skremme vettet av andre vedselgere, gå enda lenger ned, og fortsatt tjene penger, sier Berdian Kristian Bragdø ved Randesund planteskole. De startet med ved i fjor fra egen skog i Høvåg.

I år selger de 1500-liters sekker med furuved for 800 kroner, eika går for 1000 kroner. To sekker utgjør tett til ett mål ved.

— Vi har solgt mer enn de fleste. Vi er fornøyd i forhold til mange andre, som sier de ikke har solgt noe. Vi har investert i en god maskin og utvider neste år, sier Bragdø.

En ringerunde til vedselgere viser at vedsalget for noen har stoppet opp, mens andre selger til reduserte priser. Nå er det kjøpers marked.

- Tjener ikke

På finn.no selges ved over en lav sko i 60-liters sekker for 50 kroner, fritt tilkjørt.

— Nei, det er slett ikke svart salg. Jeg selger rundt 500 sekker, bare, sier "Gunnar", som han står fram som på finn.no

50 kroner sekken ser ut til å være gjeldende for mange, på finn.no i alle fall.

— For et par vintre siden gikk sekker med god ved for 85 kroner sekken. Men nå er det knapt penger å hente på ved. Prisen ligger jevnt på 60 kroner sekken av profesjonelle. Jeg lever av andre ting og selger bare litt ved til faste kunder, sier Odd Rolf Roland på Bjelland.

Han forklarer også at en del selger importert, østeuropeisk ved.

— Jeg får stadig tilbud om å kjøpe importert ved i store partier for rundt 40 kroner sekken. Det er ikke penger i å selge videre når prisene er så lave som nå. Jeg kjenner mange som brenner inne med ved de ikke klarer å omsette, sier Roland.

- Null penger

På Tveit er Arne Dønnestad kjent som en stor aktør. Da vi snakket med ham torsdag ettermiddag, satte han opp salgsplakater i Kristiansand. Han har solgt lite i høst og har også ved igjen fra i fjor.

Han sier han ikke går ned på prisen, men selger bjørk og eik for 1500 kroner per sekk på 1500 liter. Det er 50 prosent dyrere enn Bragdø.

— Salget er mye dårligere enn i fjor på denne tiden. Det er null penger i ved nå. Men jeg har is i magen. Jeg tar samme prisen som i fjor. Plutselig kan det bli minus 25 grader og da kan alt snu, sier Dønnestad

- Hogger i skogen

Kollega Svein Egil Drangsholt ved Ryen ønsker ikke å oppgi prisene sine.

— I morgen kan det være 20 kuldegrader, og prisene varierer, sier Drangsholt som selv ikke er ute med plakater, men hogger i skogen.

— En kan ikke leve av vedsalg nå. Så enkelt er det. Det er ikke sikkert at de gode tidene vi hadde, noen gang kommer tilbake. Men jeg hogger, så får vi ligge stille litt og vente på bedre tider, sier Drangsholt.