LILLESAND: — Jeg tror nok det vil kunne være realistisk. Spørsmålet er: Hva skjer hvis ikke dette slår til? Hvor skal vi kutte da? Vi har jo lagt inn det vi mener er mest sannsynlig. Men det er klart rådmannen håper også på 900 millioner, sier økonomisjef Marianne Tovsen.

I budsjettdebatten onsdag sto utbytte fra Agder Energi sentralt. For å redusere innsparinger på 11 millioner kroner, ønsket flertallet å satse på et større utbytte enn administrasjonen har beregnet.

Rådmannen tror på 800 millioner kroner i utbytte til eierkommunene i 2013. I budsjettet som nå er vedtatt, legger Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet til grunn et utbytte på 900 millioner kroner. Utbyttet fordeles etter eierandel.

— Vi har lagt oss høyt, men signalene fra Agder Energi er at det ikke er usannsynlig. Jeg tror ikke det er urimelig å sette forventningene dit, sier Einar Holmer-Hoven.

- Blandete følelser

Det betyr at flertallet tror kommunen kan hente ut 20,5 millioner kroner i utbytte fra kraftselskapet neste år. Rådmannens forslag ville bety et utbytte på 18,2 millioner kroner. I 2012 fikk Lillesand 14 millioner kroner.

— Jo flere som krever stort utbytte, jo større sannsynlighet er det for at det blir det, det er jo kommunene selv som er eiere. På den andre siden tapper du jo et selskap på sikt. Så det er med blandete følelser man gjør det, sier Holmer-Hoven.

- For lite

Pensjonistpartiets Tor Olav Tønnessen tror ikke på utbyttefest.

— Agder Energi er for lite til å være stort, og for stort til å være lite. Og er det en ting jeg vet, så er det at når folk skal ut og fusjonere, er det ikke for å øke fortjenesten, det er for å øke omsetningen. Og kommunene er avhengige av fortjenesten, sa Tønnessen i bystyret.