Parkerte midt i krysset: Må man et ærend, så må man et ærend, men dette ærendet kostet nok litt mer enn beregnet etter å ha blitt tatt parkert midt i et kryss i Kristiansand sentrum.
Her vanker det bot etter at taxisjåføren parkerer bilen på tverke i et fotgjengerfelt.
Her har flere bilister tatt seg til rette på parkeringsplassen for mopeder og motorsykler.
Nei, heller ikke ved dette parkering forbudt-skiltet er det lov å stå.
Parkering forbudt: Det vanker fort bøter når man parkerer slik som dette.
Feilparkert og innesnødd: Ikke bare enkelt når man både står feil parkert og i tillegg må måke bilen fram til kjørbar stand.
En av de mange feilene som begås: en bil parkert på gang- eller sykkelfelt.
Denne varebilen ble funnet godt parkert på siden av veien i gågata i Kristiansand sentrum.
I veien: Her har bilisten gått fra bilen midt i veien. Dermed vanker det bot.
Her står tilhengeren, men hvor er kvitteringen for betalt parkering?
For nærme krysset: Kristiansand Parkeringsselskap kommer over en rekke tilfeller hvor bilistene har parkert nærmere enn fem meter i et kryss. Her er et av dem.

KRISTIANSAND: — De aller fleste parkerer fint, men så har du noen gjengangere. Det er jo synd for det er jo ikke ukjent at det kan være samme vedkommende som står bak den samme feilen flere ganger, og noe av målet er jo at man skal ta lærdom av feilen man gjør, sier avdelingsleder ved Kristiansand Parkeringsselskap, Ole Jacob Rynning-Tønnesen.

På pulten hans ligger det som er årets bevismateriale mot Kristiansands trafikksyndere når det gjelder å parkere. Materialet, som er i et ukjent antall gigabyte i form av bilder, viser i stor grad trafikanter som tilsynelatende ikke kan lese trafikkskilt, eller som konsekvent velger å overse dem, når bilene skal parkeres. Enten det er på fotgjengerfelt, på plasser med parkering forbudt-skilt, langs veien og uten noen form for synlig kvittering. Det får konsekvenser. Gjerne i form av bøter.

— Det alvorligste er når det går på trafikksikkerheten løs, og det gjør det ofte. Det er vår jobb å skape trygghet og tilgjengelighet for alle trafikanter. Det er ikke et mål for oss å ta noen eller å skrive ut bøter, sier Rynning-Tønnesen.

Over 15.000 bøter

Likevel har parkeringsbetjentene hans nok å gjøre når de er ute og kontrollerer parkeringsferdighetene våre. Fram til og med november i år er det skrevet ut 7712 gebyrer når det gjelder feilparkeringer og 7722 såkalte tilleggsavgifter. Det er over 15.000 bøter, før julemåneden er tatt med i betraktning.

Ifølge Rynning-Tønnesen gjelder gebyrene som oftest parkering nærme veikryss, parkering helt eller delvis på gang- og sykkelvei, samt parkering på plasser med reserverte plasser eller parkering forbudt-skilt. Tilleggsavgiftene gjelder de som ikke har betalt, som ikke har betalt tilstrekkelig eller som ikke har synlig kvittering.

Før desember er medregnet har parkeringsbetjentene i snitt skrevet ut 46 bøter om dagen - i Kristiansand. Forbedringspotensialet er dermed stort. Rynning-Tønnesen er ikke i tvil om hvor vi feiler.

- Sjekker ikke skiltene

— Det er veldig mange trafikanter som ikke er obs nok når det gjelder omregulering av områder. Folk parkerer mye av vane, uten å sjekke skiltingen på stedet. Så er det de som ikke kjenner trafikkreglene godt nok, og de som bare tar en sjanse når de skal en rask tur til for eksempel bakeren.

Og ifølge Rynning-Tønnesen er vi ikke alene om å begå disse feilene.

— Vi skiller oss ikke ut på landsbasis. Vi skiller oss for så vidt ikke ut på noen annen måte heller, og vi ligger nokså likt fra år til år, men det er synd når det blir en del gjengangere, sier han.

Skal du unngå å få parkeringen din foreviget hos parkeringsselskapet er rådene soleklare:

— Vær oppmerksom på skilt når du parkerer. Er du i tvil, så spør oss. Vi vil veldig gjerne hjelpe med å svare, sier avdelingslederen.