KRISTIANSAND: — Vi skal ikke styre vårt samfunn etter en religiøs tekst. Vi må skille mellom religion og politikk.

Det var utenriksminister Jonas Gahr Støre budskap til de flere hundre som hadde møtt opp på Kick for å høre en filmskaper, to politikere, en professor og en predikant diskutere temaet «Gud i politikken».

- Kime til konflikt og brobygging

Sammen med predikant Rune Edvardsen, utenrikspolitisk talsmann i FrP Morten Høglund, filmskaper Nefise Ö. Lorentzen og professor Arne Olav Øyhus ved UiA, debatterte han norske veivalg i utenrikspolitikken.

Hva mener du? Bør man skille religion og politikk? Si din mening.

— Det er ingen tvil om at religion og politikk har med hverandre å gjøre og at de er en kime til både konflikter og brobygging, sa Støre.

Etter å ha holdt sin innledning for de frammøtte, ble det åpnet for debatt i panelet og siden for spørsmål fra publikum.

— Men hvor går det skille, undret professoren etter å ha hørt Støre og filmskaper Lorentzen argumentere for et tydelig skille mellom religion og politikk.

- Alle har et verdensbilde

— Alle folk, uten unntak, har et verdensbilde av hvordan ting henger sammen, og dette verdensbilde som folk navigerer etter blir ikke nevnt i en eneste stortingsmelding. Det er det som er det store dilemmaet, påpekte Øyhus og mente at «religion er for resten hva penger er for vesten».

Han rettet samtidig kritikk mot Støre og Høglund.

— Nå må ikke dette bli en debatt mellom Ap og FrP. Dette er viktigere enn som så, protesterte han etter et langt ordskifte mellom Støre og Høglund på de politiske forholdene i Egypt.

— Men disse spørsmålene er jo også relevante for problemstillingen, responderte Støre.

Heller ikke Edvardsen ønsker et skille mellom religion og politikk og mener verden drives fram av idealister i langt større grad enn politikere.

— Med all respekt å melde så blir politikere skiftet ut hvert fjerde år, men en religiøs leder blir husket i 2000 år, uttalte Edvardsen og stilte seg helhjertet bak Støres appell om å gå i dialog med en verden hvor religion utgjør en stadig større del av folks hverdag og identitet.

- Gud trenger ferie

Filmskaper Lorentzen mente på sin side at Gud allerede tar for mye plass i politikken, og at det er på høy tid å tenke på å ta ut ferie.

— Gud er trett av å være overalt og trenger ferie, uttalte hun.

— Øyhus, trenger Gud ferie, spurte ordstyrer Vidar Udjus.

— Jeg skjønner ikke hva som menes med det en gang, var professorens respons.

— Gud kan ikke være overalt, derfor skapte han mødre, avsluttet Støre forsonende.

Hva mener du? Bør man skille religion og politikk? Si din mening.