KRISTIANSAND: Klokken 19.30 torsdag blir det dialogmøte i lokalene til Stiftelsen Arkivet i Kristiansand. Innledere blir leder for Stopp Islamiseringen av Norge (Sian), Arne Tumyr og tidligere Frp-politiker Joseph Salomonsen.

— Det viste seg at Akmal Ali ikke ville stille, så da tok jeg utfordringen selv, sier Salomonsen.

Bakgrunnen for dialogmøtet er NRK-undersøkelsen som viste at sørlendinger er mer skeptiske til muslimer enn andre steder i landet. I undersøkelser sier 20 prosent av sørlendingene at de er skeptiske, mens kun seks prosent i Oslo sier det samme.

Det var i etterkant av denne undersøkelsen at Salomonsen utfordret Arne Tumyr og Akmali Ali i Muslimsk Union til debatt.

Konfrontasjon

NEI: Akmal Ali vil ikke møte Arne Tumyr til debatt.

Akmal Ali sier at han ikke ønsker å stille i debatten på bakgrunn av tidligere erfaringer med Arne Tumyr.

— Jeg har kjent Arne Tumyr i fire-fem år og hatt diskusjoner med ham i diverse debattmøter. Han er ikke innstilt på dialog, kun konfrontasjon. Han kommer med påstander uten begrunnelser og hører ikke på motparten. Derfor sa jeg nei, sier Ali.

Salomonsen, som også har ledet Innvandrerrådet i Kristiansand, mener han er godt rustet til å ta Alis plass.

— Jeg har studert religion og har brukt mye tid på å sette meg inn i mange forskjellige livssyn, sier Salomonsen, som selv er kristen.

Personlig kjennskap

GLEDER SEG: Arne Tumyr tror møtet blir like mye preget av konfrontasjon som dialog.

Arne Tumyr gleder seg til debatten.

— Jeg tror det blir uhyre interessant. Dette blir en anledning til å utveksle synspunkter om islam, sier Sian-lederen.

I NRK-undersøkelsen kom det frem at det er få sørlendinger som kjenner noen muslimer personlig. Dette fikk flere til å trekke frem ”frykten for det ukjente” som årsak til den store skepsisen. Arne Tumyr mener derimot det er kunnskap som gjør sørlendinger mer skeptiske.

— Jeg mener å kunne påvise at det er de 20 prosentene som er skeptiske som i særlig grad har kunnskap og innsikter om islam. På Sørlandet selges det mye religiøs litteratur som har en islamkritisk tilnærming, sier Arne Tumyr.

— Du mener man får større kjennskap til muslimer ved å lese om islam enn ved å kjenne noen personlig?

— Ja, det å ha kontakt med muslimer har en verdi, men egentlig ikke, sier Tumyr.

Han tror torsdagens møte vil bli preget av konfrontasjon i tillegg til dialog.

— Vi er av den oppfatning at islam ikke først og fremst er en religion. Vi anser islam for å være politikk forkledd som religion. Jeg ser frem til å kunne legge frem alternativ informasjon, uten å bli angrepet, sier Tumyr.

Ikke utestenges

Joseph Salomonsen mener det er viktig å invitere Tumyr og hans meningsfeller til dialog.

— Ekstreme ytringer må frem og ikke bli utestengt. Undersøkelsen fra NRK viser en trend i befolkningen, og da må vi utfordre disse tankene. Jeg har ikke lyst til at mine barn skal vokse opp i et samfunn der bestemte minoriteter blir uglesett. Derfor synes jeg det er viktig å ta denne debatten, sier Salomonsen.

Direktøren ved Stiftelsen Arkivet, Aslak Brekke, er skeptisk.

— Vi er klare til å reise debatten, men jeg er skeptisk. Jeg er usikker på om Arne Tumyr og Sian ønsker å føre en dialog. Jeg er spent på om de evner å løfte seg, eller om de kommer med de samme konspirative og stigmatiserende tankene de gir uttrykk for på sine hjemmesider, sier Brekke.

Han mener holdningene til Tumyr og Sian bidrar til å ødelegge forholdet mellom innfødte sørlendinger og tilflyttende muslimer.

— Ideen bak dialogmøtet er at det skal føres en fornuftig og rasjonell diskusjon. Det vil jo vise seg om det faktisk går an, sier Brekke.