AGDER: Det var torsdag i forrige uke at konteinerskipet Godafoss gikk på grunn utenfor Hvaler i Østfold. Etter forliset ble det klart at det var en oljelekkasje fra to tanker med kapasitet på 250 olje hver. Nå har noe av denne oljen kommet til Sørlandskysten.

Asbjørn Kloster i Søgne oppdaget olje i Søvika torsdag ettermiddag.

— Min kone oppdaget at det lå en sort stripe i issørpa. Etter hvert rodde vi ut og kunne se at det var et oljeflak. Det var 10-15 meter langt og en meter bredt. Men det kom stadige påslag fra sjøen, forteller Kloster.

- Veldig betenkelig

Han påpeker at han tross alt ikke kan være helt sikker på at oljen stammer fra kontainerskipet, men at det er nærliggende å tro. At oljesølet har fra grunnstøtingen utenfor Østfold nå ser ut til å ha nådd Sørlandet, synes Kloster er betenkelig.

— Det er veldig betenkelig at når du tenker på den trafikken som er på kysten her. Hvis olje fra en ulykke i Østfold kommer helt ned hit, så sier det litt om dimensjonene, fastslår Kloster.

Også brannvesenet har i dag vært ute og sett etter olje.

— Vi kjørte fra Grønningen til Ny-Hellesund. Utenfor Hellevika fant vi to måker som var litt tilgriset av olje på buken, opplyser beredskapssjef i brannvesenet Kristiansand, Vidar Ekse, til fvn.no.

Vanskelig å se

Ut over de to måkene fant de ikke noe olje verdt å snakke om.

— Men det var litt sjø i dag så det gjorde det litt vanskelig å se, sier han.

I tillegg har brannvesenet fått en telefon fra noen ved Kilden som også hadde sett et par måker som var tilgriset av olje.

Arendal og Risør

Da er det blitt observert mer olje i Aust-Agder.

– Vi kan dessverre konstatere at oljen i dag har nådd land i Risør og Arendal. Det er ikke snakk om store mengder, men det er ganske store klumper som er lokalisert utenfor Risør hotell og i Flødevigen i Arendal, sier vakthavende brannsjef Hans Bakke ved Østre Agder brannvesen til Agderposten.

Store faste klumper

Den seige bunkersoljen er også blitt observert på isen i Tromøysund, og i Pollen i Rendal skal flere tilgrisede sjøfugl ha blitt observert.

— Der er det en del brune isflak som ligger uti vannet i Tromøysund, forteller Bakke til fvn.no.

Brannvesenet i Risør var tidligere i dag i Risør og plukket opp olje.

— Jeg har snakket med brannvesenet i Risør og de var tidligere i dag ute og tok opp en stor fast oljeklump, sier han.

Det kalde vannet, og oljens konsistens, gjør at oljen klumper seg, og dermed er den er forholdsvis enkel å plukke opp.

— Men det er litt både og, for samtidig gjør dette at det blir for tykt for lensene våre, sier den vakthavende brannsjefen.

Ikke snakk om store mengder

Han presiserer at det ikke er snakk om store mengder olje, men nok til at Brannvesenet ønsker å foreta seg noe.

— I dag har vi vært ute å undersøkt alle meldinger som vi har fått og vurdert situasjonen. Vi har vurdert det dit hen at vi reiser ut til Flødevigen i morgen og ser om vi kan få gjort noe med oljen som er der, forklarer Bakke.