— Dette er langt mer omfattende kritikk enn vi er vant til å få når vi har tilsyn på sykehuset, sier klinikksjef Ole Georg Vinorum og viser til en fersk tilsynsrapport fra Helsetilsynet.

Øre-nese-halsavdelingen (Ønh) ved Sørlandet sykehus, som ledes av professor Sverre Steinsvåg, har brutt fire lover og drevet uforsvarlig, viser rapporten som er utarbeidet etter systemrevisjon ved Øre-nese-halsavdelingen, Sørlandet sykehus HF i Kristiansand og Arendal fra mai til desember i år.

En revisjon i 2010 avdekket tilsvarende lovbrudd i internkontrollen. Nå har sykehuset frist på seg til 15. januar for å rydde opp og rapportere tiltak til helsetilsynet.

Eldre rammes

Rapporten viser at særlig eldre mennesker er rammet. Ventelistene for behandling blant annet av tinnitus (øresus) er på to til tre år, og det er så mange deltidsstillinger i avdelingen at pasientene får mange forskjellige mennesker å forholde seg til. Dette svekker også kontinuiteten i behandlingen.

Tilsynsrapporten beskriver en situasjon der ingen har ansvar for pasientjournalene, kompetansen som fins i avdelingen blir ikke utnyttet, de ansatte melder sjelden om feil som blir begått, og bruker heller ikke verktøy for å lære av feil.

— Ønh ligger langt etter andre avdelinger på sykehuset med å melde om avvik, sier klinikksjef Vinorum.

Ifølge rapporten er det for få leger og uklare ansvarsforhold, og leger i spesialisering (under videreutdanning) får ikke oppfølging, men blir henvist til internett.

Avdelingen har god kompetanse på tinnitus.

Dette er situasjonen per 28. oktober i år:

• 195 pasienter venter på førstegangsundersøkelse

• 31 pasienter venter på mer omfattende utredning

• 99 pasienter venter på behandling

• Behandlingsventetid oftest to-tre år

Med på listen over avvik er mangelfullt samarbeid med privatpraktiserende leger, dårlig plass, mangler vesentlige elementer som målsetting, hvilke oppgaver avdelingen har og ansvarsforhold. Det foreligger få retningslinjer og prosedyrer. De fleste som er fremlagt er ikke datert eller godkjent.

Lovene som er brutt

Dette er lovene som er brutt ved sykehuset: Lov om spesialisthelsetjenesten, helsepersonelloven, lov om helseforetak, lov om pasientrettigheter, forskrift om pasientjournal, om internkontroll i sosial- og helsetjenesten og forskrift om internkontroll i sosial- og helsetjenesten.

Fylkeslege Anne Sofie Syvertsen i Aust-Agder skriver følgende i rapporten: "Problemene med gjennomføring av de pasientrettede tjenestene er såpass omfattende at sykehusledelsen bør vurdere en gjennomgang av disse."

Gode på forskning

Men to ting er avdelingen gode på: Forskning og prosjekter.

— Hvordan er det å være leder for en avdeling som får sånn kritikk?

— Vi opplever det som en sterk motivasjon for å forbedre oss, sier Steinsvåg.

— Hvorfor har dere ikke gjort noe ordentlig med dette siden forrige tilsyn i 2010?

— Vi jobber kontinuerlig med disse sakene, men vi er ikke ferdige. Senest i går hadde vi et halvdagsmøte om rutiner for avviksmeldinger, sier Steinsvåg.

— Hvorfor er dere så gode på forskning og prosjekter, men ikke på pasientbehandling?

— Forskning og behandling går hånd i hånd, vi forsker på den behandlingen vi gir, sier Steinsvåg.