Bare en av de fire erkjente delvis straffskyld i retten. De tre andre fortalte imidlertid hva de medtiltalte hadde gjort av voldshandlinger. Dette har gitt retten en oversikt over hva som skjedde.

Nick Østergaard gikk sammen med en kamerat inn på en grill i Dronningensgate for å spise. Inn kom også de fire domfelte fra Vennesla. Den ene spurte Østergaard om han ville kjøpe hasj. Dette svarte han nei til, og lo det bort. Da Østergaard ville forlate stedet, stilte den eldste av venndølene seg, en 24-åring, i veien og sa at "vi tar det på utsiden".

Slått, sparket og trampet

¨Kristiansand tingrett legger til grunn at Østergaard først ble slått i hodet bakfra. Han ble også truffet av et skilt i bakhodet eller ryggen. Han ble igjen slått i bakhodet med knyttet hånd. Deretter ble Østergaard revet eller slått i bakken. Retten har lagt til grunn at de fire tiltalte i begynnelsen stod og sparket Østergaard i kroppen og i hodet med kraftige spark. Han ble også trampet i hodet slik at det ble avsatt skosålemerker i hodet.

"På bakgrunn av bevisførselen legger retten til grunn at fornærmede ikke utøvde vold mot de tiltalte og at hendelsen var fullstendig uprovosert fra fornærmedes side". Domstolen har presisert at det var 24-åringen som startet hele episoden ved å være provoserende mot Østergaard.

Den danske tømreren brakk nakken under voldsutøvelsen, men det er uklart for retten hvem av de tiltalte som slo eller sparket slik at denne skaden oppsto. "Retten finner imidlertid at samtlige har utøvd vold mot fornærmede og at de også ved sin tilstedeværelse har tilskyndet og medvirket til den vold de andre har utøvd".

Straffeutmålingen

Den ene domfelte var syv dager unna 18 år da voldsutøvelsen skjedde. Han har fått fengsel i ti måneder, derav tre betinget på grunn av alderen. Han ble i mai i fjor dømt for legemsbeskadigelse.

Den andre domfelte var 18 år og tre dager da handlingen fant sted. Han er straffedømt for legemsfornærmelse i august 2010 , for overtredelsen av narkotikalovgivningen i april 2010, og bøtelagt fire ganger. Han har fått ti måneder fengsel, derav to betinget.

Den yngste domfelte erkjente delvis straffskyld og sa unnskyld i retten til fornærmede. Han var 17 1/2 år da hendelsen fant sted. Han er bøtelagt i forrige måned for å hindret en offentlig tjenestemann i tjeneste. Straffen for volden mot Østergaard ble for denne gutten 360 timer samfunnsstraff.

Den eldste domfelte på 24 år har fått fengsel i ett år. Han er tidligere domfelt to ganger for legemskrenkelser og for brudd på narkotikalovgivningen. En annen voldssak venter på behandling i retten.

De fire venndølene må betale Nick Østergaard 38.000 kroner i erstatning og 40.000 kroner i oppreisningserstatning. Hver av de domfelte må også betale 4000 kroner i saksomkostninger.