KRISTIANSAND: — Folk blir trakassert, eldre mennesker tar taxi to kvartaler i byen fordi de er redde for å bli overfalt når de tar ut penger i banken, fremførte Hans Otto Lund, Høyres gruppeleder.

Likevel vedtok formannskapet i Kristiansand å etablere sanitærbrakka, med åtte (Ap, KrF, V) mot fem (H, Pp, uavh.) stemmer. Men med de samme fem stemmer ble vedtaket anket inn for bystyret.

Jeg er takknemlig for flertall for å gi disse, de kanskje mest utstøtte i Europa, et minimum av verdighet

— Folk er folk, det gjelder også tiggere. Jeg er takknemlig for flertall for å gi disse, de kanskje mest utstøtte i Europa, et minimum av verdighet. Vi gir de et anstendig tilbud, noe mer handler ikke denne saken om enn å vise en humanistisk holdning overfor våre medmennesker, sa Terje Næss (Ap).

300.000 kroner

Oppføring av toalett- og dusjfasiliteter for tiggerne på KMV-tomta har en kostnadsramme på 300.000 kroner. Brakken ligger bare et par hundre meter unna der mange tiggere fra tid til annen har tilhold, under Vesterveibroa.

Også ordfører Arvid Grundekjøn (H) viste til kriminalitetsutviklingen i tiggermiljøet.

— Senest i går ettermiddag ringte en mann og sa at hans 83 år gamle mor var frastjålet en veske, av personer som av utseende kan knyttes til tiggermiljøet. Jeg har fått brev fra fortvilte foreldre av barn med narkotikaproblemer, og vil stoppe alle kanaler for dette.

Abdullahi Alason påpekte at nordmenn i utlandet ikke alltid går stille i dørene, de heller.

— Nordmenn er ikke rolige når de er på ferie. Vi er synlige, men vi blir ikke forbudt av den grunn, poengterte Ap-politikeren.

Det er å godkjenne tigging, og det vil øke problemet. De må ha hjelp i hjemlandet sitt

— Det er å godkjenne tigging, og det vil øke problemet. De må ha hjelp i hjemlandet sitt, mente Beate Helland (Frp).

— Det er kanskje en dårlig løsning, men det er likevel den eneste løsning. Dette handler om mennesker som er her lovlig, som driver lovlig virksomhet, sa Eva Kvelland (V).

- Blir ikke et mindre problem

— Vi unnlater ikke å behandle rusmisbrukere selv om vi skule ønske situasjonen for dem var annerledes. Dette blir ikke et mindre problem, i Oslo regner de med fordobling. Men de kommer ikke her for toaletter, de kommer for penger. Vi har ansvar for å gi akutt helsehjelp, mente hun.

KrF har tvilt seg fram sin holdning.

— Vi ønsker ikke å skape noen skarpe fronter. Vi tror ikke at det å sette opp brakker løser tiggerproblematikken, men sanitære problemer i det området de har tilhold i dag, det kan kanskje løse dette. Hvis vi kan få til samarbeid med frivillige organisasjoner, er det veldig positivt. varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF), som også viste til at romfolket har vært en pariakaste i Europa siden 800-tallet.

— Vi skal ikke være naive, det er kriminalitet forbundet med denne gruppen. Men det er en politisak, kriminelle skal sendes ut av landet. Om vi om ett år ser at dette ikke fungerer, er vi i KrF de første til å reversere vedtaket, sier Kristiansen.

- Tiggere er mennesker

— Tiggere er mennesker. Jeg tror ikke de enkeltmenneskene sokm tigger har det godt. Derfor handler dette om nestekjærlighet for meg, sa Eirik Dåstøl Langeland (Ap).

— Blir brukt retorikk om at oversvømmes av tiggere. Den blir helt fjern for meg, la han til.

Tirsdag kveld gikk helse- og sosialstyret i Kristiansand inn for tiggertoalettet. Det fikk Demokratenes representant Vidar Kleppe til sporenstreks å kontakte ordfører Grundekjøn, for å be om at saken blir behandlet i bystyret.

I dag er det offentlige toalettet på rutebilstasjonen tidvis okkupert av tiggere, noe som skal være uholdbart for øvrige gjester.

Dugnadstilsyn

Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon, Røde Kors, Domkirken menighet og Stiftelsen Arkivet har sagt seg villig til å føre tilsyn med sanitæranlegget, basert på dugnadsinnsats.

Sanitærbrakka er ikke tenkt permanent, ordningen vil bli evaluert etter et års tid.