KRISTIANSAND: — Et av knivstikkene gikk gjennom milten og medførte at fornærmede mistet ca. 2,5 liter blod, hvilket utgjør omtrent halvparten av den totale blodmengden i kroppens hans… …Skadene var livstruende og ville uten behandling medført døden, skriver tingrettsdommer Lillian Skranefjell i dommen.

BLODSPOR: Krimtekniker Lars Gustav Engemyr undersøker. FOTO: JON ANDERS MØLLEN Foto: Jon Anders Møllen

KonfliktDet var 31. mars i 2009 at 28-åringen knivstakk mannen i en bolig på Tangvall i Søgne. Ifølge dommen skal det ha vært en konflikt mellom de to. I retten ga offeret og gjerningsmannen ulike forklaringer. Retten festet ikke lit til gjerningsmannens opplysninger.

28-åringen erkjente i retten å ha knivstukket offeret, men hevdet han handlet i nødverge. Han viste ulike versjoner av knivstikkingen da episoden ble rekonstruert i rettssalen.

Fornærmede forklarte i retten at han ble angrepet bakfra og tildelt to slag mot ryggen som føltes som slag med skiftenøkkel. Han snudde seg og fikk ytterligere tre knivstikk på venstre side av brystet. Da offeret forsøkte å hindre gjerningsmannen ved å gripe armen, fikk han et 6-7 centimeter langt kutt som skar over pulsåren.

3,5 uke på sykehus

Gjerningsmannen stakk fra stedet på en moped. Politi og ambulanse ble tilkalt. Offeret ble liggende 3,5 uker på sykehus og er fremdeles sykemeldt. Han sliter med både fysiske og psykiske senskader.

16 vitner forklarte seg under rettssaken. Retten mener flere vitneforklaringer framstod som usanne, og peker på at de impliserte tilhører et miljø hvor «tysting» er både farlig og uakseptabelt. Kjæresten til offeret forklarte seg, men sa hun var utsatt for lignende press.

«Ingen har rett til å bestemme hvem som skal leve eller dø» uttalte hun.

Retten mener gjerningsmannen var klar over hvilket skadepotensial handlingene hans hadde.

— Han var klar over, eller i det minste regnet det som overveiende sannsynlig, at flere knivstikk, som med stor kraft ble rettet mot ryggen, brystet og overkroppen til fornærmede, ville medføre betydelig skade, skriver Skranefjell.

Tidligere domfelt

Den domfelte er fire ganger domfelt, flere ganger for vold. Han er også bøtelagt for vold. Det eneste retten fant formildende var at det gikk nesten to år før saken kom opp i retten.

— I skjerpende retning vises det til at knivstikkene var livstruende og lett kunne fått et dødelig utfall, skriver retten.

28-åringen stod også tiltalt for å ha stukket fra politiet med både bil og motorsykkel, og for oppbevaring av, narkotika våpen og dynamitt.

I tillegg til ubetinget fengsel, må gjerningsmannen betale offeret erstatning og oppreisning på 126.000 kroner. Han mister også førerkortet i en periode på tre år og må avlegge full ny førerprøve.

ÅSTEDET: I denne boligen på Tangvall ble mannen knivstukket. FOTO: JON ANDERS MØLLEN Foto: Jon Anders Møllen