SØGNE: – Først ble jeg redd. Så ble jeg sint. Adrenalinet pumpet da jeg gikk bort på byggetomten for å høre hva som hadde skjedd, sier Marius Stokke.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

SPREKKER: Marius Stokke har ettergått familiens feriested etter sprengingen mandag ettermiddag. Han mener det har kommet nye sprekker, både inne og ute, som ikke har vært der tidligere. FOTO: FRANK MERSLAND Foto: Frank Mersland

Gikk inn

Han er nærmeste nabo til det nye feriesenteret i Ny-Hellesund. Det gamle verftet er fjernet. Nå holder eierne på å planere tomta som skal huse flere bygninger.

– Vi satt på brygga og spiste mandag ettermiddag. En av anleggsarbeiderne kom over i båt og sa at det skulle sprenges om fem minutter. Vi spurte om vi skulle gå inn i huset og han svarte at det er sikkert en god idé, sier Stokke.

Barna i familien ble losjert inn på kjøkkenet men Stokke og broren ble stående i gangen med utsyn til sprengingsstedet som ligger rundt seksti meter unna på den andre siden av bukta.

– Først kom en vannsøyle, deretter haglet det med småstein i vannet foran oss. Det vi var mest bekymret over, var en ganske stor stein som havnet i vannet ti meter utenfor brygga der borte, sier Stokke og peker mot spissen av nabobrygga.

Ikke fornøyde?

Da han gikk bort for å konfrontere skytebasen etterpå, ble han møtt med hoderisting.

– Han spurte om vi ikke var helt fornøyde. Han nektet for at det hadde havnet steiner i vår retning, men tilbød seg å sende ned en dykker. Dersom vi betalte, vel å merke, sier Stokke.

Han synes han ble møtt med en arrogant holdning fra skytebasen. Han ga beskjed om at saken ville bli rapportert til politiet.

– Heldigvis hadde naboen på andre siden av sundet tatt bilder av hele sprengingen og der kan du tydelig se at det er store steiner i lufta på full fart ut i selve sundet og med retning mot oss, sier Stokke.

Som forventet

Skytebasen, som ikke ønsker å oppgi navnet sitt, mener Stokke bommer med kritikken.

– Sprengingen ble utført som forventet. Nedfallet fra ladningen havnet innenfor sonen vi ønsket, sier skytebasen som jobber for entreprenørfirmaet Fjellservice Sør A/S.

Det ble skutt ut 80 kubikk med masse under sprengingen. Skytebasen betegner det som en middels salve.

– Det var overhodet ingen dramatikk i forbindelse med salven. Vi hadde båter ute på sjøen som stoppet båttrafikken da vi sprengte. Vår mann som observerte salven sier at det ikke var noen fare for at steinene skulle utgjøre en fare for folk eller bygninger. Når naboen sier at steiner landet ti meter unna brygga, har vi en oppfatning om at det var en del lenger ute, sier skytebasen.